CORUPȚIA, UN DRUM CU SENS UNIC. Ce putem face?…

Corupția, o poveste, în aparență, fără sfârșit. Vedem la televizor, citim în presă sau auzim la radio. Subiectul e cam același: un funcționar public a acceptat ilegal o sumă de bani oferită de un cetățean, pentru a nu-i aplica o sancțiune sau pentru a nu i se întocmi dosar penal, în cazul săvârșirii unor fapte mai grave.

Comisar-șef de poliție Robert Neacșu, Serviciul Prevenire, Direcția Generală Anticorupție

Parafrazându-l, însă, pe celebrul Murphy (la bază inginer, pe numele său adevărat Edward Aloysius Murphy), „dacă un lanț are un capăt, atunci mai are unul”, iar acesta este cetățeanul. Din această perspectivă, mai puțin abordată, este necesar să tragem câteva învățăminte. În fiecare zi, viața ne poate oferi surprize. De comportamentul nostru depinde totul. Adică: libertatea noastră, locul de muncă, colegii, prietenii și, of…, atât de mult invocata, de către majoritatea persoanelor, familie…

Astfel, ca să puteți acționa corect, în fața oricăror situații de corupție, iată 3 măsuri simple pe care le puteți lua imediat:

  1. Nu oferiți bani/alte foloase și nu promiteți că veți da ceva!

Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase reprezintă o infracțiune, adică o faptă prevăzută de Codul penal (art. 290) și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Rețineți, deci, și că simpla promisiune se pedepsește! Nimeni nu se poate apăra ulterior, după comiterea faptei, invocând necunoașterea legii.

Nu uitați faptul că și funcționarii publici sunt instruiți despre modalitatea de reacție la corupție. Ei riscă, la rândul lor, închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda dacă, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinesc sarcinile, omit să sesizeze de îndată organele de urmărire penală (art. 267 Cod penal).

Gândiți-vă, înainte de orice, că, în plus, va suferi și familia, copiii sau prietenii. Deci merită? Nu merită.

  1. Refuzați pe loc orice plată ilegală care vă este solicitată!

Ca participant la trafic, transportator sau în orice altă situație, informați-vă din timp asupra taxelor legale impuse de Stat (de drum, de pod etc.), a restricțiilor de gabarit, de tonaj. Orice taxă sau plată se solicită doar în baza legii. Dacă situația nu e clară, puneți întrebări sau solicitați lămuriri.

  1. Semnalați de îndată situațiile de corupție cu care vă confruntați!

Cetățeanul care a dat mită nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta (art. 290 Cod penal).

Totodată, o persoană are dreptul și, totodată, obligația să sesizeze faptele de corupție prin plângere (încunoștințarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracțiune) sau denunț (încunoștințarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârșirea unei infracțiuni).

În aceste cazuri, încercați să rețineți cât mai multe aspecte, precum: numele, prenumele funcționarului public, numărul de identificare sau al legitimației, numărul mașinii în care se afla.

Și simpla promisiune se pedepsește!

Fiți fermi în atitudine. Nu lăsați loc de interpretări.

În loc de încheiere, câteva precizări

După cum știți deja, Direcția Generală Anticorupție este structura Ministerului Afacerilor Interne specializată în prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului ministerului, fiind organizată la nivel central și teritorial.

În acest context, reamintim că și cititorii revistei Ziua Cargo pot sesiza faptele de corupție, în mod gratuit, prin intermediul Call center-ului anticorupție 0800.806.806, prin e-mail la petitii.dga@mai.gov.ro, direct la sediul Direcției Generale Anticorupție din Șos. Olteniței nr. 390A, sector 4, București, sau la nivelul fiecărui serviciul județean anticorupție.

Nu ne rămâne decât să vă urăm dumneavoastră, transportatorilor sau celor care lucrați în domeniul logistic, un An Nou fericit, cu multe realizări în plan profesional și personal, cu convingerea acelei zicale din popor că „omul poate sfinți locul”!

La mulți ani!

Comisar-șef NEACȘU Robert

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.