Accidentele rutiere, in scadere cu aproape 9%

 

Numarul accidentelor de circulatie a scazut fata de anul trecut cu aproape 9%, iar cel al persoanelor decedate in urma acestor evenimente s-a redus cu peste 20%, informeaza Politia Romana. Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere produse in perioada scursa de la inceputul anului au fost: viteza, fie neadaptata la conditiile meteo, de drum sau trafic, fie peste limita legala (25,3% din totalul accidentelor), urmata de traversarile neregulamentare ale pietonilor (18,0%) si neacordarea prioritatii pietonilor angajati regulamentar in traversare (12,3%).

 

In total au avut loc 1.724 de accidente, cu 168 de cazuri mai putin (8,8%), cu 409 de morti – 106 cazuri de persoana decedate mai putin (20,5%) si cu 1.590 de raniti grav -163 de cazuri mai putin (9,2%).

Desi riscul rutier este in scadere, politistii rutieri au depistat in zilele de 8 si 9 aprilie a.c. 130 de infractiuni la regimul circulatie, in 69 dintre cazuri conducatorii auto fiind descoperiti conducand sub influenta bauturilor alcoolice. Dintre acestea, 42 au fost depistate numai in 9 aprilie, zi in care, totusi, nu a fost inregistrat nici un deces in urma accidentelor rutiere.

Pe langa posibilitatea producerii unui accident, soferii care conduc sub influenta alcoolului trebuie sa stie ca risca inchisoarea de la 1 la 5 ani, sanctiune prevazuta de lege pentru cei depistati in trafic cu o imbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur in sange. De asemenea, pe timpul cercetarii, permisul este retinut fara drept de circulatie. Sub aceasta limita, fapta constituie contraventie, iar sanctiunea este suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 3 luni, la care se adauga 9 puncte de amenda (aproximativ 600 de lei). Alcoolul afecteaza claritatea vederii, judecata, timpul de reactie, echilibrul si capacitatea de a vorbi. Cand aceste functii sunt afectate, probabilitatea unui accident creste.

In perioada urmatoare, actiunile Politiei rutiere in planul educatiei rutiere si al impunerii legii se vor concentra pe constientizarea conducatorilor auto asupra efectelor alcoolului la volan, combaterea neacordarii prioritatii de trecere pietonilor angajati regulamentar in traversare si combaterea indisciplinei pietonilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.