Alti bani de la Guvern: 600 de milioane de euro pentru proiectele europene

 

La o zi dupa rectificarea bugetului, Guvernul a decis, joi, sa aloce aproape 600 de milioane de euro sub forma de imprumut de la trezorerie pentru continuarea proiectelor europene, pana la reluarea platilor de catre Comisia Europeana.

 

Potrivit premierului, alocarea acestei sume a fost decisa in contextul suspendarii temporare a solicitarilor de rambursare adresate Comisiei, a anuntat premierul Emil Boc, dupa sedinta extraordinara a Executivului. Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, sustine ca banii provin din privatizari. \”Banii provin dintr-un cont deschis la Trezorerie, alimentat din privatizarile efectuate de-a lungul timpului. Nu este vorba de banii din privatizarea BCR, care au fost cheltuiti in 2008 de Guvernul Tariceanu pe plata salariilor si pensiilor\”, a spus ironic Ialomitianu.

Cea mai mare parte din suma, circa 980 de milioane de lei, va ajunge la Ministerul Dezvoltarii. Ministerul Muncii va primi 405 milioane de lei, Ministerul Transporturilor 280 de milioane de lei, Ministerul Mediului 333 de milioane de lei, Ministerul Economiei 246 de milioane de lei, Ministerul Administratiei si Internelor 45 de milioane de lei, iar Secretariatul General al Guvernului 19 milioane de lei.

Banii vor fi folositi si pentru platile aferente documentelor depuse deja la Autoritatea de Certificare a Platilor, dar si pentru documentele care vor fi depune pana la 30 septembrie a.c.. Dupa aceasta data, cererile de plata vor fi inaintate Comisiei Europene, iar banii se vor reintoarce pana la sfarsitul lunii decembrie. Pe masura ce autoritatile de management vor depune documentele, Autoritatea de Certificare a Platilor va verifica si va efectua platile, a explicat Gheorghe Ialomitianu.

Pana in acest moment, rambursarile efective de la Comisia Europeana se ridica la 658 milioane euro, iar platile interne – la 2,7 miliarde euro, \”banii care au intrat in economia romaneasca\”, a anuntat Catalin Vatafu, presedintele Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale.

Guvernul a decis, recent, aplicarea unor corectii financiare acolo unde nu s-a respectat legislatia achizitiilor publice sau sunt intarzieri nejustificate in derularea contractarilor. Pana la rezolvarea eventualelor probleme – jumatatea lunii septembrie -, nu vor mai fi trimise facturile la Comisia Europeana. \”Noi speram ca la inceputul lunii octombrie sa restabilim increderea Comisiei Europene in mecanismul de verificare si control al implementarii fondurilor structurale, la nivel national si, in acest sens, sa fie reluate si rambursarile de catre Comisia Europeana a platilor solicitate spre decont\”, a declarat Vatafu.

Guvernul a mai decis suplimentarea cu 50 de posturi la Autoritatea de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), pentru ca aceasta a primit noi atributii – verificarea prealabila a anuntului de participare la licitatie, chiar inainte de inceperea procedurii de atribuire. Cristina Traila, presedintele ANRMAP, a precizat ca noii angajati vor fi adusi de la diverse ministere, prin transfer.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.