Anvelopare din imprumut BEI


 

Programul de reabilitare termica gratuita a blocurilor din Sectorul 1 continua, acum, in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii (BEI), dupa ce Primaria a semnat contractul de imprumut in valoare de 125 de milioane de euro. Este cel mai mare credit acordat de BEI de Investitii unei autoritati a administratiei publice locale din Romania, iar banii vor fi rambursati in 20 de ani, cu o perioada de gratie de 4 ani. Administratia Sectorului 1 va reusi, in acest fel, sa anvelopeze termic 365 de blocuri, pana la finalul anului 2013. Dintre acestea, 190 urmeaza a fi finalizate chiar in cursul anului curent.

 

Beneficiile programului de reabilitare termica: operatiunile se fac gratuit pentru locatari, costurile fiind preluate integral de administratia locala a Sectorului 1; facturile la intretinere scad cu pana la 50%, iar pierderile de caldura cu pana la 80%; apartamentele vor fi mai bine incalzite, prin reducerea pierderilor de caldura; beneficiarii investitiilor vor locui in imobile cu un aspect urbanistic mai placut.

Programul de reabilitare termica a blocurilor a fost lansat in anul 2007, Primaria Sectorului 1 fiind prima administratie care a venit cu solutii pentru preluarea integrala a costurilor. Altfel, conform legii, asociatiile de proprietari trebuie sa contribuie la lucrari. In anul 2008 s-au inscris in program primele 750 de asociatii de proprietari, dar lucrarile propriu-zise au inceput in anul 2009, pentru 84 de asociatii. Anul 2010 marcheaza finalizarea lucrarilor la alte 50 de asociatii de proprietari, pentru ca in 2011 sa se atinga un numar total de 134 de blocuri care au beneficiat de lucrarile de reabilitare. “Aceasta inseamna ca tot mai multi locuitori de la bloc din Sectorul 1, aproximativ o treime, vor plati facturi la intretinere cu 50% mai mici in iarna 2011-2012, beneficiu resimtit mai cu seama pe fondul cresterii pretului pentru consumul de agent termic. Reabilitarea termica a cladirilor este cea mai eficienta si economica metoda de reducere a consumului de energie. Ea presupune decopertarea unei cladiri si „anveloparea” ei intr-un strat termoizolant, inlocuirea tamplariei clasice cu ferestre tip termopan, refacerea hidroizolatiei terasei si a subsolului blocului”, ne-a declarat primarul Andrei Chiliman.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.