Autostrada Timisoara-Arad, cu nervi

Premierul Emil Boc si ministrul Anca Boagiu au tunat si fulgerat, vineri, pe santierul autostrazii Timisoara – Arad, cand au constatat ca termenele de finalizare a lucrarilor sunt intarziate, in timp ce ei anuntasera deschiderea circulatiei spre sfarsitul anului. Pana la urma, autostrada va fi pusa in circulatie pe 15 decembrie, fara a fi insa gata, constructorul urmand sa faca lucrari care nu vor afecta traficul.

Pana acum s-au executat 80% din lucrari, in conditiile in care acestea trebuiau finalizate in luna iulie.

“Nu este admisibil ca acolo unde avem termene fixate sa constatam ca, din diverse motive, nu sunt lucrarile terminate.(…) E foarte tarziu, raportandu-ne la termenul din iulie pe care l-ati avut. Nu este un tronson greu, care sa necesite lucrari de arta inginereasca. E nevoie doar de mobilizare. Sunt profund nemultumit de faptul ca nu se respecta termenele contractuale”, i-a admonestat Emil Boc pe constructori.

Reprezentantii firmei au invocat probleme legate de santiere arheologice si de vreme, dar premierul le-a taiat-o scurt: “Cat timp o sa mai vreti vreme buna? O sa vreti soare pana la Craciun? O sa discut cu ministerul de resort sa trecem la penalitati. Cine nu respecta termenele o sa plateasca”, a amenintat el.

Boc nu a precizat valoarea penalitatilor pe care le va cere, dar a spus ca va dezbate problema în Guvern. “Vom discuta in sedinta de Guvern asupra masurilor pe care le vom lua impotriva constructorului. Nu mai putem accepta intarzieri. Degeaba mai fixam termene daca nu le respectam. Acest tronson este unul usor, de ses, care nu ridica probleme deosebite, nu e zona de munte. Vremea a fost, de asemenea, foarte buna si nu a existat niciun motiv de intarziere”, a declarat premierul jurnalistilor prezenti.

La randul sau, ministrul Transporturilor a precizat ca nu exista restante in platile catre niciun constructor. “Platile sunt facute. De anul trecut din decembrie nu mai exista nicio problema de plati. Din acest punct de vedere nu exista niciun impediment. Romania este unul dintre putinele state care mai investesc in infrastructura in aceasta perioada. Cine vrea sa munceasca in Romania e binevenit, cine nu, nu. Este, daca vreti, coada la usa noastra cand vorbim de noul exercitiu financiar in ceea ce priveste ofertele”, a avertizat Anca Boagiu.

Lucrarile la autostrada Timisoara – Arad au inceput in vara anului 2009 si ar fi trebuit sa fie gata in 26 ianuarie a.c., dar constructorul – consortiul FCC Construccion si Astaldi – a primit extensie de timp pana in 26 iulie.

Pana la urma, autostrada va fi deschisa circulatiei abia in 15 decembrie, si nici atunci nu va fi gata, urmand ca antreprenorul sa continue lucrari care nu vor afecta traficul. Valoarea totala a investitiei, ce cuprinde 32 km ai autostrazii si alti 12 km ai variantei de ocolire a Aradului, este de 250 de milioane de euro. Autostrada Arad-Timisoara face parte din Coridorul IV pan-european.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.