Basescu invita investitorii germani la privatizari romanesti

 

Presedintele Traian Basescu a lansat, joi, la Berlin, o invitatie investitorilor germani la iminentele privatizari din Romania, in special in domeniul transportului feroviar si al sectorului energetic. In declaratia comuna cu cancelarul Angela Merkel, seful statului a precizat ca Germania este cel mai mare partener comercial al Romaniei – cifra comertului intre cele doua tari cifrandu-se anul trecut la 14 miliarde de euro – si al treilea mare investitor, cu peste 14.000 de firme germane care au investit 4,4 miliarde de euro in Romania pana la sfarsitul anului 2010.

 “Priviti asupra ofertei de privatizare din Romania!”, le-a spus Traian Basescu oamenilor de afaceri, la conferinta cu tema “Germania si Romania – parteneri in Europa”, desfasurata in cadrul vizitei oficiale a presedintelui Romaniei in Germania.

Presedintele a precizat ca \”Romania a decis sa intre intr-un program de privatizare cu trei mari termocentrale: Turceni, Rovinari si Craiova”, dar si cu “CFR Marfa si multe altele”. “Ca urmare, ramane sa vedem daca reusim sa fim si convingatori\”, a adaugat Basescu.  “Sigur, nu voi vorbi despre ceea ce se intampla deja cu bani europeni – lansarea programului de constructie autostrazi -, dar avem mari complexe energetice de carbune si ne este clar ca si randamentele si nivelul de poluare al acestora trebuie aduse la standarde moderne. De aceea, s-a luat decizia privatizarii in perioada urmatoare a unor mari complexe energetice pe carbune si aici imi permit sa o spun: Ne intereseaza in mod deosebit investitori germani care detin tehnologiile de producere a energiei pe carbune, stim ca exista tehnologii moderne in Germania. Si, daca vreti, luati-o ca o invitatie, macar priviti asupra ofertei de privatizare din Romania in ceea ce priveste productia de energie electrica, sector care, pana anul acesta, a fost un sector neoferit la privatizare”, a spus Traian Basescu.

Seful statului le-a vorbit oamenilor de afaceri germani si despre oportunitatile de investitii in turismul romanesc. “In primul rand, datorita aparitiei unor articole, surprinzator pentru mine, in presa de mare tiraj din UE, as vrea sa subliniez oportunitatile de investitii in turism. Pentru cei care nu stiu, Romania inca are 30% din padurile ei, paduri virgine. Paduri neatinse de om, care pot fi de un interes turistic extraordinar. Nu numai padurile, dar si frumusetea tarii este propice dezvoltarii agroturismului, punerii in valoare a ceea ce avem inca neatins de civilizatie, dar intr-un mod civilizat, intr-un turism civilizat. Avem politici de stimulare a astfel de investitii, dar este clar ca Romania singura nu are capacitate de a-si pune rapid in valoarea aceste avantaje”, a precizat Basescu.

In conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel, Traian Basescu a spus ca “Germania este cel mai mare partener comercial al Romaniei. Cifra comertului intre cele doua tari s-a ridicat in 2010 la 14 miliarde de euro, fiind echilibrata, deci nu avem nici macar debalansari in comertul exterior. In acelasi timp, Germania este al treilea mare investitor in Romania. Sunt peste 14.000 de firme germane care au investit in Romania 4,4 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2010, contribuind esential, alaturi de investitorii din Olanda si Franta, la modificarea si modernizarea economiei romanesti”.

Seful statului a tinut sa precizeze ca “Pentru noi, minoritatea germana este considerata o punte de legatura solida intre Romania si Germania. Deci avem tot ce ne trebuie. Romani traiesc in Germania, germani traiesc in Romania, avem un comert dezvoltat si avem vointa de a consolida relatiile bilaterale. Am informat-o pe doamna cancelar cu privire la masurile pe care Romania le-a luat si ma bucura aprecierile pozitive ale Guvernului german cu privire la modul in care Romania a reusit sa-si restabileasca echilibrele macroeconomice”.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a spus ca a avut cu Traian Basescu o discutie “foarte intensa despre relatiile bilaterale care sunt foarte bune intre Germania si Romania”. “L-am felicitat pentru ziua aniversara care a fost cu 6 zile in urma si i-am urat toate cele bune. Vom avea o aniversare – 20 de ani de la Tratatul de prietenie intre Germania si Romania. Am convenit ca dorim sa extindem aceste relatii bune si stranse. Noi ne bucuram ca minoritatea germana din Romania are un efect asupra rela??iilor stranse dintre cele doua ??ari. Este un fel de punte de legatura intre tarile noastre. De asemenea, relatiile economice intre Germania si Romania se dezvolta favorabil. Intreprinderile germane sunt investitori importanti, asigura si locuri de munca. Putem realiza si mai mult”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.