Basescu: Riscul terorist va creste dupa interventia din Libia

 

Riscul terorist va creste ca urmare a interventiei coalitiei internationale in Libia, fara a avea insa Romania ca principala tinta, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, la prezentarea bilantului Serviciului Roman de Informatii pe anul 2010.

 

\”Am atras atentia, in cadrul bilantului, si asupra riscului terorist care, in opinia noastra, urmare a interventiei din Libia, va creste sigur, fara a avea Romania ca principala tinta. Dar exista riscul, ca urmare a interventiei, sa avem o crestere a gradului de insecuritate in nordul Africii\” a precizat presedintele.

Cat priveste prioritatile SRI pentru anul 2011, Traian Basescu a enumerat combaterea riscurilor asociate coruptiei, batalia cu evaziunea fiscala, siguranta energetica si eventuale vulnerabilitati din acest punct de vedere, sesizarea disfunctionalitatilor aparatului de stat la nivel central si local, implicarea SRI in destructurarea gruparilor de crima organizata la nivel local, securitatea alimentara, nucleara si a sistemului de sanatate. “Prioritatile informative ale anului 2011, aprobate ieri (marti, n.r.), de CSAT, nu au suferit schimbari consistente in raport cu anul 2010. Prioritatile se refera la combaterea riscurilor asociate coruptiei, batalia cu evaziunea fiscala – rezultatele din partea a doua a anului trecut au aratat eficienta lucrului interinstitutional. Pana la mijlocul anului 2010, fiecare institutie avea prioritati proprii; prin hotararea CSAT din iunie, care a stabilit cooperarea dintre SRI, ministere si parchete, s-a reusit eficientizarea luptei impotriva evaziunii”, a spus seful statului.

Traian Basescu a cerut SRI sa se implice in destructurarea gruparilor de crima organizata la nivel local, dar si sa intre putin in sistemul de sanatate, pentru a vedea “de ce, daca bugetul a crescut de la 1 miliard la 4, in zece ani, asistenta medicala e mai slaba”.

 

SRI a trecut la planificarea multianuala, ceea ce guvernele nu reusesc cu bugetele

Despre activitatea SRI in 2010, presedintele Traian Basescu a declarat ca a avut cele mai bune performante, “cel putin de cand stiu eu acest serviciu”. “Este un bilant mai important decat cele dinainte, pentru ca analizeaza si incheierea unei etape bazata pe strategia 2007 – 2010. Ce e de remarcat e ca, desi Serviciul s-a aflat intr-un proces de restructurare, a desfasurat in paralel si activitatea operativa care, in mod constant, a crescut in calitate. Anul 2010 a fost anul in care SRI a realizat cele mai bune performante, cel putin de cand stiu eu acest serviciu. (…) Putem spune ca SRI a trecut la o planificare multianuala, ceea ce guvernele nu reusesc cu bugetele”, a spus seful statului.

Modernizarea “rapida si temeinica” a SRI a fost posibila pentru ca nu a putut fi influentata prin numiri de oameni politici, de partid, a precizat Traian Basescu. “Din 2004, nu am acceptat nicio interventie in numirile la nivel judetean sau central, si niciodata nu i-am cerut (lui George Maior, n.r.) nici macar numirea unui ofiter, undeva, intr-un judet sau altul, daramite numirea unui sef de sectie sau om din conducere. Oamenii politici ar putea sa priveasca la evolutia pozitiva a unui serviciu mare in conditiile in care nu si-au exercitat influenta asupra numirilor in acest serviciu. Ii multumesc dlui director Maior ca a rezistat la orice fel de incercare de a se influenta din afara serviciului”, a spus seful statului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.