Carburantii, peste 6 lei

 

Petrom si Rompetrol au scumpit vineri carburantii cu 9 bani/litru, iar Lukoil, cu 6 bani/litru. Este cea de-a saptea crestere de pret de la inceputul anului, majorarile fiind de 4%.

 

In statiile Petrom, pretul de referinta al unui litru de benzina Premium fara plumb este de 5,21 lei, al unuia de Top Premium fara plumb 99Plus – de 5,59 lei, al unui litru de OMV Carrera 95 – de 5,35 lei si al unuia de OMV Carrera 100 – de 6,01 lei. Pretul de referinta pentru un litru de motorina Top Nordic Diesel a ajuns la 5,38 lei, OMV Sprint Diesel – la 5,40 lei, Euro Diesel 5 – la 5,24 lei si OMV Alpin Diesel – la 5,72 lei.

In statiile Rompetrol, pretul mediu al unui litru de benzina Efix 95 este de 5,35 lei, al unuia de benzina Alto 101- de 6,02 lei, al unui litru de motorina Efix Diesel – de 5,41 lei si al unuia de Diesel Alto 55 – de 5,72 lei.

La Lukoil, un litru de benzina Euroluk 95 se comercializeaza cu 5,26 lei (majorare de 5 bani/litru), unul de Ecto 98 cu 5,75 lei (majorare de 6 bani/litru), un litru de Euro L Diesel costa 5,33 lei (majorare de 5 bani/litru) si unul de Ecto Super Diesel 5,65 lei (majorare de 6 bani/litru).

Premierul Emil Boc a recunoscut, marti, ca Guvernul nu are parghii de interventie pe piata carburantilor. Executivul ar putea doar adresa companiilor rugamintea de a reduce pretul, insa cu riscul de a fi refuzat. In aceste conditii, nu trebuie create false asteptari ca autoritatile pot anunta in perioada imediata ca pretul la pompa va scadea, a precizat Boc. Declaratia survine la o luna dupa ce premierul declara ca statul a utilizat si va continua sa utilizeze toate parghiile pe care le are la dispozitie, in cadrul european, pentru a opri ‘cresterea aberanta’ a preturilor la carburanti, determinata insa si de evolutia pretului pe piata internationala.

Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom, Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil Romania (subsidiara a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.