CNADNR cere Bechtel SUA reducerea costurilor cu 35%

 

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a cerut companiei americane Bechtel, constructorul autostrazii Brasov-Bors, reducerea cu aproximativ 35% a costurilor si revizuirea graficului de executie, intrucat termenul contractual, anul 2013, nu mai poate fi atins.

 

Daniela Draghia, directorul general al CNADNR, a anuntat, marti, ca solicitarile au fost transmise companiei Bechtel din SUA, printr-o scrisoare, la care inca nu s-a primit raspuns. \”Am solicitat reducerea costurilor, astfel incat sa se incadreze in standardele de cost, revizuirea graficului de lucrari si esalonarea datoriilor. Ii asteptam la intalnire pe cei de la Bechtel cu mandatul de negociere din SUA. In acest moment nu se discuta despre reziliere, iar rezilierea nu a fost mentionata in nicio scrisoare”, a precizat Draghia.

Standardele de cost stabilite anul trecut de Guvern pentru construirea autostrazilor sunt cuprinse intre 3,8 si 5,9 milioane euro pentru un kilometru de autostrada. Insa in cazul Bechtel, pretul unui kilometru din sectiunea finalizata din A3 a fost, in medie, de 12 milioane de euro, cu toate ca in momentul semnarii contractului dintre statul roman si compania americana, in 2004, costul convenit depasea cu putin 5,3 milioane de euro pe kilometru. Pretul total al celor 415 km de autostrada a fost calculat atunci la 2,2 miliarde de euro. Pana acum, constructorii Autostrazii Transilvania au cheltuit jumatate din bani – ei primind fonduri chiar si daca nu lucreaza – desi au realizat numai 52,5 km din totalul prevazut in contract.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.