Codul Muncii, constitutional

 

Ultimul hop pe care il mai avea de trecut noul Cod al Muncii a fost depasit, miercuri, cand Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca prevederile Legii adoptate prin angajarea raspunderii Guvernului sunt constitutionale.

 

Judecatorii Curtii au respins, astfel, sesizarea formulata saptamana trecuta de 112 deputati PNL si PSD privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii. Reamintim ca Guvernul Emil Boc a rezistat motiunii de cenzura initiate de USL miercurea trecuta.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie, urmand a fi transmisa spre promulgare presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Dupa ce Codul Muncii a fost declarat constitutional, premierul Emil Boc le-a multumit, in sedinta de Guvern, ministrilor care au lucrat la elaborarea documentului, in special ministrului de resort, Ioan Botis, caruia i-a cerut sa pregateasca si pachetul legislativ privind dialogul social, in vederea aprobarii. In opinia sa, Codul Muncii este o reforma comparabila cu cea a cotei unice, intrucat va contribui la dezvoltarea economica a Romaniei si la cresterea numarului locurilor de munca.

Dar cel mai important lucru este ca va stopa munca la negru, ce cuprinde in prezent aproximativ un milion de persoane. \”Cam un milion de locuri de munca sunt la negru in Romania. Dorim ca locurile nefiscalizate sa treaca in legal. Am marit amenzile, iar evaluarea efectelor noului Cod al Muncii se va realiza lunar. Vom vedea in fiecare luna cate contracte se inregistreaza, iar la sfarsitul anului vom prezenta efectele noului Cod\”, a declarat, miercuri, Nicolae Ivaschescu, secretarul de stat in Ministerul Muncii. El a adaugat ca un alt obiectiv al ministerului este cresterea numarului de locuri de munca. Pentru atingerea celor doua obiective au fost initiate si alte proiecte legislative, precum Legea zilierilor si Legea ucenicilor. Secretarul de stat in Ministerul Muncii a mai spus ca institutia isi propune sa fie inregistrate cat mai multe contracte cu o perioada de munca de opt ore, si nu contracte pentru doua ore.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.