Consiliului National Tripartit discuta majorarea salariului minim la 700 de lei si reducerea fiscalitatii pe veniturile mici

 

Cea de-a doua reuniune a Consiliului National Tripartit de Dialog Social a avut loc marti, cand reprezentantii Guvernului si cei ai patronatelor si sindicatelor au discutat despre majorarea salariului minim brut pe economie de la 670 de lei la 700 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2012, si scaderea taxelor pentru salariile sub 1.000 de lei in prima jumatate a anului viitor. Numai sindicatele nu au fost de acord, ele cerand un slariu minim de 1.030 lei, dar decizia finala o va lua Guvernul, prin hotarare, saptamana viitoare.

Reuniunea Consiliului National Tripartit a avut loc la Palatul Victoria si a fost prezidata de primul-ministru Emil Boc, fiind secondat de ministrul Muncii, Sulfina Barbu. Au fost prezenti reprezentanti ai confederatiilor patronale si ai confederatiilor sindicale, dar nu chiar toti. Cartel Alfa, spre exemplu, a preferat sa trimita o scrisoare deschisa in care a cerut ca salariul minim sa fie de 800 de lei.

Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania (UNPR), a declarat, dupa sedinta, ca sindicatele au cerut majorarea salariului minim brut pe economie la 1.030 de lei, potrivit unei grile negociate cu Guvernul condus de liberalul Calin Popescu Tariceanu. \”Sindicatele au cerut majorarea salariilor minime la 1.030 de lei, pe grila care s-a discutat in 2008, ceea ce este nereal. Noi am vorbit de o consolidare a salariului minim pe economie. Nu ne intereseaza cresterea salariului si cu cat. Ne intereseaza o consolidare, si probabil ca se va face o consolidare in jur de 700 de lei. Sunt si alte masuri la care se gandeste Guvernul, si anume diminuarea unor taxe si impozite pe salarii anul viitor\”, a spus Milut.

Liderul UNPR a precizat ca scaderile de taxe se refera la contributiile la asigurarile sociale, precum si la impozitul pe venit in cazul salariilor intre 700 de lei si 1.000 de lei, in conditiile efectelor crizei economice asupra persoanelor cu posibilitati materiale reduse. \”Sunt aproximativ 600.000 de oameni cu salariu minim, care ar putea sa fie intr-adevar afectati de aceasta situatie. Premierul sustine consolidarea salariului minim la 700 si studiaza impreuna cu doamna Barbu (ministrul Muncii, Sulfina Barbu, n.r.) scaderea CAS-urilor\”, a spus Milut. El a precizat, insa, ca peste nivelul de 700 de lei salarii minime se vor discuta la nivelul sectoarelor din economie.

Patronatele au mai propus ca diferenta intre salariul minim si 1.000 de lei sa beneficieze de facilitati de reducere a contributiilor cu 50%.

Ministrul Sulfina Barbu a anuntat ca Guvernul va adopta saptamana viitoare hotararea privind stabilirea salariului minim pe economie, care va fi de 700 de lei “dar mai analizam si propunerile sindicatelor si patronatelor\”. Ea a precizat ca Ministerul Muncii va analiza posibilitatea reducerii cu 50% a contributiilor la asigurarile sociale pentru salariile de pana la 1.000 de lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.