Deszapezire dupa reguli noi

 

Firmele de deszapezire vor avea un interval mai scurt de interventie pentru curatarea drumurilor de omat, in timp ce numarul utilajelor va fi redus cu peste 20%, dar vor trebui mult mai bine dotate, potrivit unui ordin aprobat marti de ministrul Transporturilor Anca Boagiu. In functie de nivelul de interventie, deszapezirea a cel putin unei benzi de circulatie va fi facuta la 8 – 16 ore dupa incetarea viscolului (fata de un interval de 10-48 de ore), iar pentru curatarea drumul de zapada, firmele vor avea la dispozitie intre 2 si 4 zile (jumatate fata de nivelul anterior cuprins intre patru zile si o saptamana).

\”Au fost introduse precizari si modificari privind structura planului operativ de actiune pe timpul iernii, structura formatiei de utilaje si echipamentele corespunzatoare nivelurilor de interventie prin reducerea numarului utilajelor cu peste 20%, aprovizionarea cu materiale antiderapante si chimice (granulozitate, cantitati, termene de aprovizionare etc.) si caracteristici generale si intervale de timp maxim necesare pentru fiecare nivel de interventie pe drumuri\”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

In vechiul normativ, deszapezirea drumului de nivel de interventie 1 pe minim o banda de circulatie s-a facut la maxim 10 ore dupa incetarea viscolului, iar in noul normativ se face dupa maxim 8 ore. Totodata, curatirea zapezii de pe platforma drumului de nivel de interventie 1 in vechiul normativ s-a facut in maxim 4 zile, iar in noul normativ se face in maxim 2 zile.

Deszapezirea drumului de nivel de interventie 2 pe minim o banda de circulatie s-a facut in vechiul normativ la maxim 24 ore dupa incetarea viscolului, iar in noul normativ se face dupa maxim 12 ore. Curatirea zapezii de pe platforma drumului de nivel de interventie 2 in vechiul normativ s-a facut in maxim 5 zile, iar in noul normativ se face in maxim 3 zile;

deszapezirea drumului de nivel de interventie 3 pe minim o banda de circulatie s-a facut pana acum la maxim 48 ore dupa incetarea viscolului, iar in noul normativ se face dupa maxim 16 ore. Curatirea zapezii de pe platforma drumului de nivel de interventie 3 in vechiul normativ s-a facut in maxim 7 zile, iar in noul normativ in maxim 4 zile.

Totodata, utilajele de deszapezire vor avea echipamente de mare eficienta, cum ar fi lama de mari dimensiuni pentru zapada, plug universal cu geometrie variabila sau turbofreza de mare capacitate, cablu/bara rigida de remorcare autovehicule, raspanditor de mare capacitate etc.

Varianta revizuita a “Normativului privind prevenirea si combaterea inzapezirii drumurilor publice”, Indicativ AND 525-2011, va fi inclusa si in documentatia de licitatie pentru intretinerea mutianuala de vara si iarna in perioada 2012-2014 la cele sapte directii regionale de drumuri si poduri din cadrul Companiei de Drumuri.

Ordinul va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.