Dispozitive de calmare a traficului pe DN1, de 88 milioane de euro

 

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va investi circa 88 milioane euro (371,4 milioane lei) pentru modernizarea infrastructurii privind siguranta circulatiei pe DN 1, in satele si punctele “negre” de pe drum. In sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, indicatorii tehnico-economici ai proiectului, cofinantat cu 23,7 milioane euro (103,5 milioane lei) din fonduri europene. DN1 este artera de circulatie cu cele mai multe accidente rutiere grave din Romania, specialistii selectand din 65 de locatii periculoase 34 pentru aplicarea dispozitivelor de calmare a traficului.

Concret, proiectul include amplasarea de limitatoare de viteza la intrarea in localitati, de refugii centrale pentru trecerile de pietoni, de alveole pentru autobuze cu treceri de pietoni, in amenajarea drumului cu 4 benzi cu intoarcere in U, a drumului cu 2 benzi cu viraj la stanga si trecere de pietoni, amplasare de sens giratoriu cu o singura banda, de trecere de pietoni cu 2 benzi fara refugiu central, de dispozitive de calmare a traficului, de semnalizare si marcaj si, de asemenea, de insule de intrare in localitate si separatoare de sens, care vor inlesni si asigura o mai buna circulatie si o conduita corecta in trafic.

Auditul de Siguranta Circulatiei realizat de CNADNR in anul 2005, pentru intervalul 2000-2004, a aratat ca, pe DN1, s-au inregistrat 445 de accidente soldate cu 193 de morti, 375 de raniti si importante pagube materiale, fiind artera de circulatie cu cel mai inalt grad de criminogenitate din reteaua de Drumuri Nationale. In cadrul auditului s-au identificat 65 locatii, dintre care auditorul, Politia Rutiera si CNADNR, au selectat 34 pentru aplicarea masurilor de imbunatatire a sigurantei circulatiei pe DN1.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.