Fabrica Delphi Diesel Systems, la Iasi

 

Delphi Diesel Systems a inaugurat duminica, in Miroslava, judetul Iasi, cea mai noua fabrica de componente auto deschisa de compania americana in Romania. Investitia este de 155 milioane euro, iar in unitate lucreaza peste 2.000 de angajati. La eveniment a fost prezent si premierul Emil Boc, care a anuntat ca  Executivul a contribuit cu 24 de milioane de euro ajutor de stat.  

“Investitia Delphi de la Iasi are toate ingredientele pentru a fi considerata de succes, si am sa va dau cateva argumente: in primul rand, grupul Delphi este un lider mondial in materie de tehnologii in domeniul masinilor. Si, asa cum ati putut afla, componentele care se produc aici, la Iasi, sunt folosite de toate marcile de masini renumite din lume, astfel incat ceea ce fac oamenii de exceptie de aici, de la Iasi, bine pregatiti, ajunge practic in toata lumea. In al doilea rand, este vorba despre locuri de munca: investitia Delphi nu este singura din Romania. Dupa cum stiti, mai exista in Romania ramuri de activitate dezvoltate de Delphi la Ineu, la Sannicolau Mare sau la Moldova Noua, care aduc locuri de munca si investitii in Romania. Sunt peste 10.000 de angajati pe care grupul Delphi ii are in Romania, iar daca vorbim in concret de Iasi – 2.000 de locuri de munca si o investitie, numai in acest caz, de peste 140 de milioane de euro – spune destul de mult, daca nu totul, despre seriozitatea, consistenta si performanta investitiei Delphi. In al treilea rand, Guvernul si autoritatile locale nu au stat deoparte fata de o asemenea investitie. (…) Valoarea totala a ajutorului de stat aprobat pentru investitia Delphi este in jur de 24 de milioane de euro, din care aproximativ 6 milioane de euro s-au platit; urmeaza si cealalta parte a ajutorului de stat, pe masura dezvoltarii si extinderii investitiei, sa fie acordat”, a declarat Emil Boc.  

Reprezentantii fabricii au aratat ca unitatea din apropierea municipiului Iasi a inceput productia inca din anul 2009, iar acum este pe deplin operationala. Fabrica se intinde pe o suprafata de peste 35.000 mp si produce componente pentru sisteme de injectie diesel de inalta precizie, in principal pompe si injectoare pentru sistemele Common Rail. \”Atunci cand s-a luat decizia deschiderii noii fabrici am avut in considerare o serie de locatii din Europa de Est. Astazi, suntem convinsi ca am luat decizia buna prin deschiderea la Iasi a unitatii. Principalele cinci motive sunt disponibilitatea si pregatirea fortei de munca, salariile competitive, proximitatea fata de clienti, infrastructura si utilitati si, poate cel mai important lucru, sprijinul autoritatilor\”, a declarat presedintele Delphi Diesel Systems, John Fuerst, venit special din Statele Unite pentru a inaugura fabrica.

La randul sau, John Hutson, directorul Delphi Diesel Systems Romania, a precizat ca fabrica va incepe din 7 noiembrie productia de supape, parti componente ale injectoarelor. El a adaugat ca Delphi va continua sa asigure programe extinse de training pentru a dezvolta candidati locali calificati in lucrul cu tehnologii de inalta clasa, ce necesita operatii de prelucrari mecanice de nivelul micronilor, adica de 150 de ori mai mici decat grosimea unui fir de par. Hutson a oferit ca exemplu si sistemul Common Rail, care functioneaza la o presiune de pana la 2.000 bari. \”Inchipuiti-va ca tineti doua masini Logan pe varful unui deget, asa de mare este presiunea\”, a completat Hutson.

La nivel mondial, grupul Delphi are peste 100.000 de angajati, opereaza in 30 de tari si are peste 12.400 de clienti. In Romania, compania americana este prezenta de 14 ani, cu 3 fabrici deschise la Sannicolau Mare, Ineu si Moldova Noua, care produc sisteme de distributie electrica/electronica. In total, Delphi are peste 12.000 de angajati in tara noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.