Femeile cu teoria, barbatii cu practica la examenul auto

 

Femeile se descurca mai bine la partea de teorie a examenului auto, in timp ce barbatii sunt mai buni la proba practica, releva un sondaj al Institutului Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje. Reprezentantii Serviciului Examinari de la Directia Regim Permise de Conducere admit ca probele sunt mai severe in Romania decat in UE.

Astfel, 54% dintre femei rezolva mai bine partea de teorie, in timp ce 60% dintre barbati iau fara probleme proba practica a examenului. Gino Bosman, seful Serviciului Examinari de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (DRPCIV) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), a declarat joi, la Forumul International pentru Siguranta Rutiera, ca rata de promovare pe tara a examenului pentru obtinerea permisului de conducere este de peste 27%. Cel mai mare grad de promovare (40-47%) a fost inregistrat la categoria de varsta 30-45 de ani, procentele scazand pe masura de varsta scade sub sau creste peste acest interval. Cele mai slabe rezultate s-au inregistrat in judetul Caras-Severin (18%), iar la extrema cealalta se situeaza judetul Cluj, unde promovabilitatea este de 40%. Potrivit lui Bosman, scopul DRPCIV este eliminarea extremelor. Media europeana de promovare este de 32%, ceea ce indica un examen mai sever in tara noastra, a mai spus Bosman.

Potrivit estimarilor Politiei Rutiere, accidentele cauzate de soferi incepatori reprezinta 16-17% din total, ceea ce este ingrijorator. Prin sprijinul ARR, al Politiei Rutiere si al auditorilor care vor inspecta proiectele de drumuri nationale si autostrazi, Bosman spera ca numarul incidentelor rutiere va scadea.

Bogdan Ciocanel, manager la Institutul Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje (IRECSON), a aratat ca 84% dintre elevii scolilor de soferi intervievati se cred pregatiti sa sofeze dupa ce termina cursurile scolii, in timp ce 35% dintre acestia spun ca nu sunt \”in totalitate\” pregatiti. De cealalta parte, 15% dintre candidati se simt total nepregatiti pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice la finalizarea scolii de soferi. De asemenea, o mare parte dintre candidati si instructori (aproximativ 88% de ambele parti) sunt de parere ca elevii sunt constienti de responsabilitatile ce decurg din statutul de sofer. Bogdan Ciocanel a precizat ca studiul este unul pilot, realizat in luna mai, in mai multe scoli de soferi din Capitala. In functie de impactul acestuia, studiul ar putea fi extins la nivel regional sau chiar national.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.