Gazele nu se scumpesc in aceasta iarna


 

Pretul gazului nu va creste pana in aprilie 2012, cand vor inceta unele contracte cu intermediarii care cumpara gaz de la Gazprom pentru Romania. Astfel, din primavara, Romania va cumpara gazul direct de la Gazprom, insa trebuie spus ca operatiunea nu va fi totala, intrucat unele contracte cu intermediarii se vor finaliza in 2016 iar altele abia in 2020, a anuntat, vineri, Ion Ariton, ministrul Economiei.

 

Achizitionarea gazului direct de la Gazprom, fara o parte din intermediari, nu va da insa siguranta scaderii pretului, intrucat totul va depinde de renegocierile ce vor avea loc anul viitor cu rusii, “care ne vor vinde la pretul zilei”, a explicat Ariton. \”Preturile sunt pe piata, cererea si oferta vor stabili acest pret. Chiar ieri (joi – n.r.) am stabilit stocurile pentru iarna. In aceasta iarna nu va fi nicio crestere a pretului gazului. (…) Acest lucru (scaderea pretului, n. r.) este greu de spus in acest moment. Renegocierile contractelor se vor face la pretul bun. Noi avem convingerea ca va fi un pret bun, atractiv, care sa nu afecteze populatia si marii consumatori, acestia fiind motorul economic\”, a precizat ministrul Economiei, intr-o conferinta de presa la Sibiu.

Potrivit lui Ariton, \”consumul de gaz de la rusi nu este asa de mare\”, insemnand mai putin de o treime din consumul national. Pe de alta parte, Gazprom este interesata de tranzitul si depozitele de gaze din Romania. Romgaz a prezentat o oferta de zece depozite cu mare capacitate de inmagazinare a gazelor, iar Transgaz si-a aratat interesul sa transporte gazul rusesc pe teritoriul Romaniei, a mai spus ministrul.

Magda SEVERIN

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.