Greva transportatorilor, redusa la banderola alba pe mana

Din milionul de bugetari care, potrivit liderilor sindicali, ar intra in greva generala pe 31 mai, tot mai putini raman pe \”baricade\”, primii \”razganditi\” fiind transportatorii, in ordinea urmatoare: Tarom a anuntat, vineri, ca va opera in regim normal, RATB va functiona cu cel putin 85% din personal, CFR a renuntat la protest, iar singurii ramasi ferm pe pozitie sunt sindicalistii de la Metrorex, cu oprirea trenurilor pe 1 iunie, pana la ora 16:00.

Zborurile companiei aeriene Tarom programate in perioada 30 mai – 1 iunie vor fi operate in regim normal, a anuntat operatorul. \”Orice modificare care are loc in planul de zbor este anuntata in timp util, pentru mentinerea standardelor cu care pasagerii nostri s-au obisnuit si pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii\”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Angajatii CFR nu vor opri activitatea luni, asa cum anuntasera initial, decizia fiind luata dupa ce au vazut proiectele de lege care nu prevad reducerea salariilor lor. \”Am vazut ca nu suntem afectati, pentru ca noi deja am diminuat salariile in ultimii ani cu 14-26% si am redus si numarul de salariati\”, a anuntat Iulian Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva.

Taximetristii independenti vor fi in greva japoneza, cu banderole albe afisate vizibil, transversal, pe cupola taxiului.

Angajatii Metrorex vor fi, insa, in greva pe 1 iunie, metroul urmand sa circule abia dupa ora 16.00.

In schimb, sindicatele de la RATB au anuntat ca vor circula cel putin 85% din mijloacele de transport in comun, doar o mica parte dintre angajatii din transportul electric (tramvaie si troleibuze) urmand a fi in greva. Autobuzele vor circula normal.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, luase in calcul utilizarea microbuzelor maxi-taxi, in caz de greva. \”As putea sa folosesc alte masini, probabil maxi-taxi, atat timp cat cei de acolo sunt dispusi sa efectueze transportul\”, a declarat edilul, interesat sa asigure mijloace de transport bucurestenilor spre a merge la serviciu, precum si elevilor care sustin bacalaureatul.

 

Profesorii, cam indecisi

In ciuda asigurarilor date de liderii sindicatelor din Educatie ca peste 400.000 de profesori si cadre nedidactice vor intra, incepand din 31 mai, in greva generala pe termen nelimitat, doar jumatate din ei sunt membri de sindicat, si nu toti sunt de acord cu aceasta forma extrema de protest. Mai mult, elevii au amenintat cu un contraprotest pe 1 iunie, in cazul blocarii bacalaureatului. Examenul se va desfasura, insa, fara amanari, potrivit ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, care a asigurat, vineri, la videoconferinta cu inspectorii generali, ca profesorii care s-au inscris in toamna la centrele de examinare iar acum doresc sa faca greva au fost inlocuiti cu \”negrevisti\”.

Protestului profesorilor li se vor alatura circa 3.500 de politisti comunitari si personal vamal, iar angajati ai Politiei Romane si Politiei de Frontiera vor fi in greva japoneza, cu banderola tricolora pe mana, in semn de solidaritate cu colegii lor.

De asemenea, 20.000 de functionari publici din finante, primarii, penitenciare, protectia copilului si administratie centrala, afiliati Federatiei Publisind, vor opri activitatea, asigurand o treime in sectoarele prevazute de lege.

Circa 10.000 de angajati ai Serviciilor de Ambulanta vor fi si ei in greva, fara insa a afecta activitatea medicala de urgenta. Medicii Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti vor face greva in curtea unitatii sanitare, dar numai cei care nu au program luni dimineata, ceilalti consultandu-i pe toti pacientii care vin la camerele de garda, dar vor trata numai urgentele, restul urmand a fi reprogramati.

La un simplu calcul, constatam ca milionul de grevisti anuntat de liderii sindicali este, de fapt, de zece ori mai mic. Iar daca motiunea de cenzura a Opozitiei nu va dobori Guvernul dupa asumarea raspunderii in fata Parlamentului pe cele doua proiecte de lege, iar Curtea Constitutionala nu le va declara neconstitutionale, protestele bugetarilor vor deveni, pana joi, simpla istorie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.