Incepe operatiunea “caloriferul”


 

Beneficiarii ajutoarelor de incalzire pentru sezonul rece 2011 – 2012 trebuie sa depuna la primarie sau la la regii cererile completate si declaratiile pe propria raspundere pana cel tarziu la data de 28 octombrie, potrivit OUG 70/2011 si a Normelor de aplicare aprobate prin HG nr. 920/2011. Ordonanta stabileste verificarea lunara, prin anchete sociale, a 60% din numarul solicitarilor pentru care s-a stabilit dreptul de ajutor.

 

Cererile se depun fie individual, fie prin asociatiile de proprietari. In perioada sezonului rece 2011 – 2012, pentru lunile noiembrie – martie inclusiv se vor acorda ajutoare pentru incalzirea locuintei sub forma de compensari sau, dupa caz, de ajutoare financiare, in functie de tipul de incalzire al locuintei si de venitul net lunar pe membru de familie.

Familiile si persoanele singure care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale sau lemne, carbuni ori combustibili petrolieri vor beneficia de ajutor daca venitul net lunar pe membru de familie este de cel mult 615 lei.

Familiile care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energia termica furnizata in sistem centralizat vor beneficia de ajutor daca venitul net lunar pe membru de familie este de pana la 786 lei, iar in cazul persoanelor singure venitul este de pana la 1.082 lei.

Actele normative prevad categorii de venituri suplimentare care se vor lua in calcul la stabilirea dreptului, precum si lista bunurilor ce conduc la excluderea acordari ajutorului pentru incalzirea locuintei, printre care:

– cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu sau alte imobile aflate in proprietate, cu exceptia locuintei de domiciliu;

– autoturisme cu o vechime mai mica de 10 ani, autoutilitare, autocamioane de orice fel si remorci, salupe, barci cu motor, scutere de apa, iahturi, autobuze, microbuze;

– utilaje agricole, utilaje de prelucrare agricola sau de prelucrat lemnul;

– depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei;

– terenuri, animale sau pasari peste limita prevazuta de lege.

Ajutoarele se acorda numai pe baza cererii si declaratiei pe propria raspundere, iar formularele se pot ridica de catre solicitanti de la sediile regiilor, al primariei sau ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

 

Formulare de la furnizorii de energie termica, pana la 7 octombrie

Furnizorii de energie termica si gaze naturale au obligatia de a transmite formularele consumatorilor individuali si asociatiilor de proprietari/chiriasi pana cel tarziu la data de 7 octombrie. Solicitantii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei pot depune la regii sau la primarie cererile completate si declaratiile pe propria raspundere – fie individual, fie prin asociatiile de proprietari/chiriasi – pana cel tarziu la data de 28.10.2011.

Referitor la derularea programului de acordare a ajutoarelor, ordonanta stabileste verificarea lunara, prin anchete sociale, pentru 60% din numarul solicitarilor pentru care s-a stabilit dreptul.

 

 

 

Dupa efectuarea verificarilor la domiciliu, in cazul constatarii de nereguli cu privire la stabilirea dreptului – venituri sau numar de membri de familie eronate, bunuri nedeclarate etc., legea dispune aplicarea de sanctiuni, in functie de situatie. Pentru declararea de informatii incomplete sau care nu corespund realitatii vor fi luate masurile legale cu privire la modificarea cuantumului sau incetarea ajutorului, recuperarea sumelor necuvenite. Totodata, se vor aplica amenzi si vor fi sesizate organele de urmarire penala.

In cazul energiei termice furnizata in sistem centralizat, compensarea lunara nu poate depasi o valoare maxima calculata in functie de pretul de referinta al energiei termice si consumul mediu lunar al unei locuinte, ce depinde de zona de temperatura si tipul de apartament/locuinta.

Ajutorul pentru gaze naturale se acorda in cuantumurile stabilite de ordonanta, dar nu mai mult decat contravaloarea cantitatii de gaze naturale consumate in perioada sezonului rece.

Primaria Sectorului 2 al Capitalei anunta ca formularele completate de catre solicitanti se depun la sediile Serviciilor de Asistenta Sociala (SAS) ale DGASPC in a caror zona terioriala se afla domiciliul sau resedinta:

  • SAS. Baicului – Str. Heliade intre Vii nr. 36

  • SAS Pantelimon – Sos. Iancului nr. 59, bl. 101

  • SAS Glinka – Str. M.I.Glinka nr. 7

  • S.A.S. Silvestru – Str. Olari nr. 11-13

  • S.A.S. Masina de Paine – Str. Masina de Paine nr. 65)

  • la sediul Primariei din Str. Olari nr. 11-13

  • la sediul Primariei din Str. Chiristigii nr. 11-13.

La fel se procedeaza si la celelalte primarii.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.