Inmatricularile in Bulgaria, valabile doar 3 luni


 

Romanii cu masini inmatriculate in Bulgaria vor putea circula doar 90 de zile pe an in tara, potrivit proiectului de modificare a OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Documentul a fost postat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor.

 

\”Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta in Romania nu pot fi conduse pe drumurile publice decat pe o perioada de maxim 90 de zile de la data dobandirii titlului si nu mai mult de 90 de zile intr-un an calendaristic\”, potrivit modificarii art. 82, alin. (4), prevazuta in proiect.

Exceptie fac autovehiculele de transport rutier public de marfuri ori transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere, conduse de persoane fizice aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele pe numele carora sunt inmatriculate acestea si cele utilizate in baza unui contract de leasing.

Pedepsele sunt, dupa caz: retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, pentru care politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie sau cu drept de circulatie pentru 15 zile; retragerea, odata cu retinerea certificatului de inmatriculare, a numerelor de inmatriculare sau de inregistrare. In termen de 5 zile trebuie aduse acte doveditoare, in caz contrar, “acestea se remit autoritatii emitente”.

Modificarile actului normativ vin in contextul in care, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana numarul autoturismelor inmatriculate in alte state care circula pe teritoriul Romaniei a crescut simtitor, se arata in expunerea de motive a actului normativ de modificare a legii circulatiei pe drumurile publice. \”Fenomenul a devenit mai pregnant in ultimii doi ani, cand cetatenii romani au indentificat posibilitatea inmatricularii facile cu costuri mici a autovehiculelor pe numele unor persoane fizice sau juridice in special din Republica Bulgaria. Utilizatorii unor astfel de vehicule inmatriculate in alte state sunt tentati sa incalce in mod frecvent normele rutiere si chiar sa comita accidente de circulatie si sa paraseasca locul faptei mizand pe dificultatile intampinare de autoritati pentru identificarea si sanctiunarea sau tragerea lor la raspundere\”, se precizeaza in document.

In expunerea de motive se mai arata ca, in 2009, in peste 10% din accidentele grave au fost implicate masini inmatriculate in Bulgaria sau in strainatate.

Modificarile legii circulatiei vor intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.