Isarescu: Am vazut cat de devastatoare este criza pentru sectorul constructiilor

 

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, joi, intr-un forum de specialitate, ca a vazut cat de devastatoare este criza financiara pentru sectorul constructiilor din Romania, dar “nu putem vorbi despre un dezastru, ca in America”. Oficialul a mai spus ca bancile care finanteaza construirea de locuinte aduc mai multa stabilitate decat cele comerciale generale, care pot face si operatiuni speculative in sensul de a intrezari viitorul

“In Romania am mai vazut cat de devastatoare este criza financiara pentru sectorul constructiilor. Si totusi, in Romania nu putem vorbi de dezastru. La noi, nu este cum este in America, unde creditorii s-au dus cu cheile la bancher si i-au zis ia-ti cheile inapoi”, a spus Mugur Isarescu. “Acum lumea incepe sa realizeze ca se construiesc locuinte cu ajutorul bancilor care se ocupa cu finantarea locuintelor. Bancile pentru constructia de locuinte aduc mai multa stabilitate in sistem, spre deosebire de bancile generale, care pot face si operatiuni speculative in sensul de a intrezari viitorul. Bancile comerciale creeaza potential. Bancile pentru constructia de locuinte au ceea ce se numeste restrictie, in sensul bun pe o curba periculoasa. Dau un element de stabilitate, siguranta, de safety. Practic, nu se pot ocupa decat de constructia de locuinte si ofera sistemului stabilitate”, a explicat guvernatorul BNR.

Oficialul a adaugat ca multi dintre locuitorii din mediul rural nu au cunostinta despre existenta bancilor care se ocupa de finantarea construirii locuintelor. “Segmentul este inca dincolo de stadiul de embrion. Nu sunt surprins ca prin provincie nici nu se stie despre aceste banci pentru constructia de locuinte. Lumea nu este ajutata sa aiba o viziune, ceea ce a dus la descurajarea acestui sistem. Sistemul, ca sa fim sinceri, este si boicotat de catre banci. Acest tip de concurenta mi se pare absolut normal, dar trebuie facut ceva mai mult. Cred ca odata si odata vor prinde si locuintele mai ieftine.

â??â??

Grija noastra nu e sa avem deficit zero, ci unul administrabil

 

Guvernatorul BNR a mai declarat ca “â??â??grija noastra nu e sa avem un deficit bugetar zero, ci unul care sa poate fi administrat. Cu un deficit zero nu te poti dezvolta, mai ales in cazul Romaniei\”. Pe de alta parte, “noi nu avem fond de pensii, ci buget de pensii. Fondurile de pensii sunt mijloace foarte bune de a economisi pe termen lung”. “Ca sa putem investi, trebuie sa incurajam si economisirea, mai ales cea pe termen lung. Sunt persoane care se plimba cu banii intre banci si la o diferenta de 0,5% de dobanda. Asta da o anume instabilitate. Romania nu avea doar problema dezechilibrului general intre economisire si inverstitii, ci si a structurii economisirii”, a mai spus Mugur Isarescu.

Totodata, “cei care acum 4 ani aveau o dragoste napraznica pentru creditele in valuta acum vor sa le ucida cu totul. Este irational sa facem asta. Bineinteles ca si riscul valutar si creditul reprezinta probleme, dar a pune o frana brusca, a opri creditarea in valuta ar fi o mare eroare”, a precizat el.

Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania a organizat, joi, forumul cu tema “Economisirea-creditarea – rol major in dezvoltarea durabila a domeniului locativ din Romania”. La eveniment au participat Mugur Isarescu – guvernatorul BNR, Elena Udrea – ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Lucian Croitoru – consilierul guvernatorului BNR, Herbert Pfeiffer – presedintele Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte, Alexandru Ciobanu – presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania si Petru Filip – vicepresedintele Biroului Permanent al Senatului Romaniei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.