Legea asistentei sociale, aprobata

 

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 168 de voturi \”pentru\” si 5 voturi \”impotriva\”, Legea asistentei sociale. Actul normativ va unifica cele 54 de prestatii sociale in 9 categorii. Reprezentantii PSD si PNL s-au opus acestui proiect de lege si nu au participat la vot, pe motiv ca este un pretext de diminuare in bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenta sociala.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de act normativ iar dupa votul plenului, el urmeaza sa fie transmis presedintelui Traian Basescu spre promulgare. La 31 octombrie, presedintele Traian Basescu le-a trimis o scrisoare presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, prin care cerea urgentarea adoptarii proiectului legii asistentei sociale.

Principalele elemente de noutate ale legii se refera la corelarea sistemului national de asistenta sociala cu modelele existente in alte state ale UE, diminuarea si limitarea dependentei fata de ajutorul acordat de stat prin participarea activa a persoanei sau familiei la programul de interventii individualizat, construirea si acordarea beneficiilor de asistenta sociala serviciilor sociale intr-un pachet de masuri adecvate si complementare, simplificarea procedurilor administrative.

Prin noul act normativ se mai defineste sistemul de asistenta sociala, clasificarea, criteriile de acordare, organizarea beneficiilor si serviciilor sociale, propune infiintarea Institutului National de Evaluare a Dizabilitatii, regulile de alocare a fondurilor de la bugetul de stat pentru serviciile sociale. Beneficiile sociale si serviciile sociale vor fi reglementate prin legi speciale. Un amendament introdus la propunerea opozitiei prevede ca sumele alocate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finantarea serviciilor sociale se realizeaza in urmatoarea ordine: serviciile sociale ale copilului separat de parinti care necesita protectie speciala, serviciile sociale adresate persoanelor cu dizabilitati, in functie de tipul serviciilor, serviciile adresate copilului si familiei, precum si pentru persoanele varsnice, serviciile adresate persoanelor fara adapost si persoanelor cu risc de excluziune sociala, in functie de tipul serviciilor.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, marti, ca legea privind asistenta sociala votata de Camera Deputatilor \”simplifica birocratia pentru beneficiari\” si introduce \”formularul unic\”. \”Legea asistentei sociale unifica cele 54 de prestatii sociale in 9 categorii, pentru a fi mai usor gestionate si pentru a simplifica birocratia pentru beneficiari, respectiv se introduce formularul unic, nu vor mai fi 54 de tipuri de cereri, ci va exista o singura cerere pentru fiecare tip de beneficiar social\”, a explicat ea, la Parlament.

Ministrul a mai spus ca, prin aceasta lege, in cadrul Ministerului Muncii va functiona Observatorul Social National, \”pentru a face politici publice mult mai coerente\”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.