Licitatia pentru interjudetene se amana?!

1

In urma unor neintelegeri grave intre oficiali din cadrul MTI, s-a ajuns la o situatie critica. Neoficial (inca), s-a decis amanarea licitatiei pentru programul de transport interjudetean pentru trei luni.

Motivul amanarii ar fi modul in care a fost realizat programul de transport. Practic, este vorba, in principal, despre traseele care nu au capete de linie localităti urbane. De asemenea, s-a vorbit si despre insuficienta corelare a programului de transport interjudetean cu CFR. Ministrul Transporturilor a dispus deja redactarea textului unei Ordonante care sa prevada prelungirea cu trei luni a actualului program de transport interjudetean.

Decizia finala va fi luata luni, in cadrul unei intalniri la care vor participa ministrul, reprezentanti ai institutiilor din cadrul MTI si ai asociatiilor patronale din transporturi. Intalnirea va avea loc la MTI, incepand cu ora 9:30. In orice caz, surse din cadrul MTI anunta amanarea cu trei luni drept sigura.

Taberele aflate in conflict se acuza reciproc de neprofesionalism si chiar interese financiare nelegitime prin incercarea de favorizare a anumitor operatori. Cert este ca motivul principal al neintelegerilor este reprezentat de programul de transport, iar aparitia lui atat de tarzie reprezinta un factor determinant in atingerea acestor tensiuni exact in momentul in care procesul de atribuire ar trebui sa demareze. Amanarea atribuirii, indiferent pentru ce perioada, va denatura, fara indoiala, rezultatele licitatiei si potentialul actiunilor in justitie creste foarte mult. Totusi, trebuie amintit ca, in ultimele luni, au avut loc mai multe modificari, ce au schimbat calculele operatorilor in ceea ce priveste punctajul ce urmau sa il obtina (de exemplu, punctajul aferent vechimii parcului).

Si pentru ca ne aflam in fata unui moment extrem de neplacut, nu putem sa nu ne intrebam cui ar putea folosi aceasta amanare? Si daca nu cumva prelungirea actualului program de transport interjudetean va fi una mai lunga, de un an sau doi, urmata apoi de liberalizarea pietei…

In ceea ce priveste transportul judetean, lucrurile devin, de asemenea, neclare, chiar daca pareau sa se lamureasca intre ARR si MADR (Ministerul Administratiei si Dezvoltarii Regionale). Este greu de crezut ca licitatia pentru judetene va mai avea loc daca si cea pentru interjudetene se amana.

Radu BORCESCU

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua!

    Interesant este ca la nivel national sunt multe probleme si tensiuni privind aceste atribuiri. Totodata, nimeni nu a mentionat faptul ca se doreste modificarea modului in care se va licita pentru programele judetene. Este pacat ca operatorii au fost nevoiti sa faca investitiifara a avea toate informatiile necesare privind programul de transport.

    O zi buna tuturor!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.