Liderii sindicatelor din Educatie nu mai primesc leafa daca nu au norma didactica

 

Comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului au adoptat, miercuri, cu 25 de voturi \”pentru\” si 13 voturi \”impotriva\”, un amendament la bugetul Ministerului Educatiei, care prevede ca liderii de sindicat din domeniu sa nu mai poata fi platiti din sume defalcate din TVA daca nu au norma didactica. Exceptie fac membrii personalului didactic de conducere, de indrumare si de control, care pot fi degrevati de norma didactica de predare, pe baza ordinelor de ministru. Cat priveste bugetul Educatiei pentru anul viitor, acesta a fost aprobat in forma propusa de Guvern, de 19,9 miliarde lei.

Amendamentul a fost introdus pentru ca textul de lege referitor la directori si inspectori sa nu poata fi folosit si pentru plata liderilor de sindicat, avand in vedere prevederile Legii dialogului social, care interzice plata liderilor de sindicat care nu presteaza norma didactica. \”Atributiile de control din scoli trebuie sa fie urmate de degrevarea partiala de norme. Optiunea ministerului a fost ca tot personalul de conducere si control sa participe cu numar limitat de ore la clasa. Este limpede ca plata nu poate fi facuta decat pentru munca efectiva. Ministerul sustine justa degrevare a celor care lucreaza in sistem, deci nu trebuie platiti oameni care nu lucreaza, pe de o parte, iar pe de alta parte sustinem justa degrevare a celor care lucreaza\”, a explicat ministrul Daniel Funeriu, initiatorul amendamentului.

Reprezentantii Opozitiei l-au acuzat ca incearca sa scoata din plata liderii de sindicat, iar ministrul nu a negat, dar a facut mentiunea ca este vorba doar despre liderii de sindicat care nu au norma didactica. \”Prevederile legale in vigoare arata ca liderii de sindicat au dreptul la rezervarea catedrei, la rezervarea postului, pentru munca depusa la sindicat. Legea Educatiei Nationale prevede plata din aceste sume defalcate a procesului didactic – ceea ce sustinem -, precum si justa degrevare pentru cei care au activitati in interesul invatamantului\”, a explicat Daniel Funeriu.

Presedintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a precizat ca temeiul legal tine de faptul ca membrii alesi in organele executive de conducere ale sindicatului au dreptul la o reducere a programului lunar de lucru pentru activitati sindicale si beneficiaza de degrevare de post de la catedra. Totodata, ea a spus ca acestia sunt platiti de organizatia sindicala, mentionand ca exista si o decizie a CC care arata ca plata liderilor de sindicat nu se face din bani publici.

Bugetul alocat transportului elevilor, majorat in 2012

Cat priveste bugetul Educatiei, Daniel Funeriu a precizat ca proiectul bugetului de stat pe anul 2012 aloca ministerului 19,9 miliarde lei, iar constructia bugetara asigura salariile cadrelor didactice in totalitate, conform legislatiei in vigoare. El le-a solicitat parlamentarilor din comisiile de buget sa sustina propunerea de alocare a 20 milioane lei pentru rechizite scolare gratuite ce se vor acorda unui numar de 17.000 elevi, precum si a 21 de milioane lei pentru achizitionarea de componente informatice in valoare de 200 de euro pentru 21.500 de beneficiari.

Totodata, Ministerul Educatiei va continua actiunea \”Bani de liceu\”, care are 121.000 de elevi beneficiari, in 2012 crescand bugetul pentru bursele studentilor de la 198 de milioane lei la 207 milioane lei. De asemenea, bugetul alocat pentru asistenta sociala a crescut la 304 milioane lei, fata de 258 milioane lei in 2011.

Daniel Funeriu a precizat ca in 2012 va fi majorat bugetul alocat transportului de elevi de la 107 milioane lei la 120 milioane lei. El a spus ca joi vor fi livrate 40 de microbuze pentru sprijinirea transportului scolar, acestea fiind distribuite localitatilor cu nevoi mari, aratand ca, pana la sfarsitul anului, vor fi livrate toate cele 170 de microbuze.

Basescu: “Bugetul Educatiei este putin mai mare in 2012”

Cercetarea va beneficia de o crestere cu 13% fata de 2011, la 1,5 miliarde lei. Ministrul Funeriu a mentionat ca procentul din PIB alocat ministerului este de 3,64 %, el subliniind ca executia bugetara din anii anteriori arareori a trecut de 4%.

Traian Basescu a declarat miercuri seara, la Palatul Cotroceni, ca “exista o dezinformare plasata in mass-media legata de bugetul de 2% al Ministerului Educatiei”. “Vreau sa stiti ca acel buget nu include cheltuielile salariale, nu include cheltuielile materiale, nu include cheltuielile cu sali de sport, bazine de inot si terenuri care sunt in sarcina altor institutii decat a bugetului educatiei. Salariile, cheltuielie materiale sunt in sarcina administratiilor locale si ele se platesc din cotele defalcate de TVA care raman la administratiile locale. De asemenea, dezvoltarile de baze sportive pentru scoli, pentru institutii de invatamant sunt la Ministerul Dezvoltarii. Deci sper sa fie o abordare corecta. Ce va pot spune este ca bugetul Educatiei este nu mult, ci putin mai mare pentru anul 2012; putin mai mare decat in 2011”, a precizat seful statului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.