Memorandum cu chinezii pentru infrastructura Bucurestilor

 

Primarul general Sorin Oprescu a discutat, joi, cu reprezentantul companiei China Communications Construction Company Limited, Xue Tiezhu, despre un memorandum ce va fi semnat in perioada imediat urmatoare pentru incheierea unui parteneriat in sistem public privat ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii Bucurestilor.

 

Partile au convenit si infiintarea unei reprezentante a firmei chineze la Bucuresti. Discutia cu oficialului chinez survine la scurt timp dupa vizita efectuata de catre Sorin Oprescu la Beijing, unde a avut loc o prima intalnire intre partea romana si cea chineza. “Cand incepem sa lucram, domnilor? Ca trece timpul si imbatranim! Sunt gata sa va prezint un portofoliu de investitii si sa gasim o formula justa pentru viitoarele noastre colaborari. Ma intereseaza mult aspectul legat de caile rutiere. Avem putine bulevarde, strazi foarte vechi, si-mi doresc sa realizam impreuna cateva inele de circulatie in interiorul orasului fara a fi afectate cladirile existente. Este timpul faptelor”, a spus Oprescu in stilu-i caracteristic.

Xue Tiezhu l-a catalogat pe primarul Bucurestilor drept “o locomotiva de mare viteza pentru infrastructura Capitalei Romaniei”. “Ca sa castigam timp, noi dorim sa discutam cat mai concret si direct despre proiectul pentru Bucuresti si sa semnam un memorandum de intelegere pentru viitoarea noastra colaborare. Apoi, dorim sa stabilim un grup de lucru pentru a intelege aplicabilitatea sistemului public privat in Romania, ca imediat dupa aceea sa trecem de la propuneri la fapte”, a spus reprezentantul companiei chineze.

Primarul general a punctat cu doamna Li Lan, director al departamentului de cooperare economica companiei Shanghai Construct Group (SCG), planul de actiune stabilit cu ocazia vizitei sale la Shanghai, unde a fost semnat memorandumul de intelegere dintre Primaria municipiului Bucuresti si compania SCG, avand ca partener Banca de Dezvoltare a Chinei.

Tot joi, Sorin Oprescu s-a intalnit si cu Li Changchun, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, pe aceeasi tema a dezvoltarii parteneriatelor in sistem pubic privat, care sa ajute Municipalitatea la aplicarea unor solutii pentru dezvoltarea infrastructurii Bucurestiului. “Prezenta dvs aici este o onoare pentru noi, mai ales ca survine la scurt timp dupa vizita mea la Beijing, la invitatia domnului primar Huo Jinlong, acolo unde am pus bazele unor colaborari imediate in vederea dezvoltarii infrastructurii Capitalei Romaniei. Prietenia dintre popoarele noastre a fost si este bazata pe respect reciproc si cred ca vremea vorbelor a trecut. Este momentul faptelor, si sunt onorat sa incep eu aceste colaborari pragmatice dintre Romania si China. Daca acum 30 de ani eram un chirug care dorea sa faca bine oamenilor bolnavi, acum am imbatranit cu 30 de ani, dar tot bine vreau sa fac. Unei intregi comunitati de cetateni. Cea a Bucurestiului. Cred si simt ca in acest moment de criza financiara mondiala, China a dat Romaniei un semn real ca ii este alaturi, in calitatea sa de prieten si partener. Va multumesc pentru acest lucru”, a declarat Sorin Oprescu.

Li Changchun a spus ca isi dorea inca din tinerete sa viziteze Bucurestii. “Iata ca mi-am indeplinit aceasta dorinta, acum, cand sunt mai in varsta. Domnule primar, dvs ati manifestat interes si dorinta de colaborare intre cele doua popoare, ceea ce denota prietenia si increderea pe care ne-o acordati. Aceasta vizita m-a facut sa simt legatura profunda dintre Romania si China, precum si solida temelie a unor relatii politice si economice, pe care putem construi noi colaborari. Intalnirile dvs de la Beijing si Shanghai au dovedit acest lucru. Eu sunt convins ca o stransa colaborare intre cele doua capitale ale celor doua tari vor pune bazele unor ulterioare schimburi de experienta la nivelul celorlalte orase din China si Romania”, a declarat Li Changchun.

Cu aceasta ocazie, Sorin Oprescu i-a oferit oficialului chinez placheta de onoare a Municipiului Bucuresti. Li Changchun se afla intr-o vizita oficiala in Romania si este insotit de catre Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Chineze in Romania, domnul Liu Zengwen, de ministri, consilieri si experti financiari chinezi. Miercuri, delegatia chineza s-a aflat la Palatul Victoria, la invitatia premierului Emil Boc.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.