MOL, cel mai mare profit din ultimii 10 ani

Grupul  MOL a realizat în 2017 cel mai mare profit din ultimii 10 ani. Rezultatul EBITDA al companiei a crescut cu 14%, depășind detaşat ținta stabilită pentru 2017 pe fondul unor performanțe financiare și operaționale remarcabile din partea tuturor diviziilor.

Cheltuielile de capital aferente activităților organice s-au ridicat la 1,04 miliarde USD, în conformitate cu țintele recomandate mai mici, dar ușor mai mari decât în anul precedent. Compania MOL a continuat să genereze o cantitate masivă de numerar neangajat, creând astfel un cadru financiar puternic pentru implementarea proiectelor sale ambițioase de transformare a activității.

Rezultatul EBITDA al segmentului Upstream a fost de 854 milioane USD, în creștere cu 26% față de 2016 din cauza prețurilor mai mari ale petrolului Brent și gazelor. Datorită unei discipline stricte privind costurile, fluxurile de numerar neangajat ale acestui segment au atins un nivel aproape dublu, 14 USD pe fiecare baril produs, contribuind decisiv la generarea de numerar în 2017. Producția zilnică a fost în medie de 107.400 de barili echivalent petrol, puțin sub ținta anuală recomandată, datorită contribuțiilor scăzute provenite din Marea Britanie.

Segmentul Downstream a înregistrat din nou rezultate puternice, rămânând principalul furnizor de venituri, prin realizarea a aproape jumătate din rezultatul operațional al Grupului, în valoare de 1,18 miliare USD. Segmentul și-a crescut contribuția cu 2% față de un punct de pornire deja destul de ridicat, datorită unor programe interne de eficientizare și a unui mediu extern în continuare favorabil.

Segmentul Serviciilor pentru Clienţi (Retail) și-a continuat evoluția pozitivă impresionantă de peste 10% în contextul creșterii consumului de combustibil (creștere de 4% în 2017 în ECE) și a unor marje sustenabile. Segmentul a afișat un rezultat EBITDA de 358 milioane USD, o creștere anuală de 17%, fiind foarte aproape să realizeze ținta EBITDA de 450 milioane USD până în 2021. Datorită implementării pe scară largă a conceptului Fresh Corner al companiei MOL, creșterea marjei la produsele nepetroliere a continuat să depășească marja produselor petroliere, cota acestora din totalul marjei produselor din benzinărie atingând un nou record de 26% în ultimul trimestru al anului.

În România, vânzările retail de carburant au continuat creşterea. Astfel, vânzările de motorină (retail) au crescut cu 10% în 2017 comparativ cu 2016, în timp ce vânzările de benzină au fost stabile.

Rezultatul EBITDA al segmentului Midstream (transport de gaze naturale) a crescut cu 15% faţă de anul trecut, ajungând la 223 milioane USD, sprijinit puternic de volumele mai mari de gaze transportate intern, care au putut compensa modificările nefavorabile de tarife.

Zsolt Hernádi, Chairman-CEO al Grupului MOL, a comentat rezultatele: “Mă bucur să declar că anul 2017 a fost un alt an în care am realizat rezultate financiare solide, dar în acelaşi timp a fost și un an în care am înregistrat progrese semnificative în vederea transformării activităţiii, în conformitate cu strategia MOL 2030. Ne-am depășit fără probleme țintele de venituri ajustate datorită contribuțiilor mai mari din partea tuturor diviziilor de business. Segmentul Upstream și-a crescut de peste două ori contribuția la fluxul de numerar neangajat, rezultatul EBITDA al segmentului Downstream a continuat să sporească plecând de la o referință mai mare, în timp ce Serviciile pentru Clienţi și-au menținut creșterea de două cifre. Referitor la transformarea strategică, proiectul nostru emblematic privind compușii chimici (pe bază de poliol) a înregistrat progrese majoreşi am lansat servicii noi și inovatoare în domeniul mobilității. Începem anul 2018 cu un avânt puternic știind că ne așteaptă decizii vitale de investiții. Anticipăm de asemenea, un rezultat EBITDA pentru acest an de aproximativ 2,2 miliarde USD, ceea ce ne va permite finanțarea proiectelor de transformare, precum și creşterea dividendelor pentru acționarii noștri.”

Grupul MOL este o companie internațională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, aproximativ 25.000 de angajaţi în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie.

În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 80 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 țări, din care 213 în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.