Ontanu a aprobat construirea parcarii supraetajate de la Stadionul National

 

Primarul Neculai Ontanu a anuntat, miercuri, ca a aprobat construirea, in zona Stadionului National “Lia Manoliu” din Sectorul 2 al Bucurestiului, a unei parcari supraterane cu 3 etaje si 1.300 de locuri, plus un teren de sport amplasat pe terasa acesteia, conform proiectului elaborat de Primaria Capitalei si aprobat luna trecuta de CGMB. Investitia reprezinta singura dotare de acest gen din cadrul Complexului Sportiv si va asigura locuri de parcare atat de necesare pentru fluxurile importante de vizitatori din timpul evenimentelor sportive de pe stadion, dar si pentru locuitorii cartierului Vatra Luminoasa, care vor putea sa le foloseasca pentru autovehiculele proprietate personala.

Construirea unei parcari de asemenea dimensiuni este absolut necesara, deoarece Stadionul National dispune de un numar insuficient de locuri, in lipsa carora nu va putea gazdui finala Europa League din anul 2012. Parcajul va fi construit pe un teren in suprafata de 10.800 mp, aflat in perimetrul stadionului, si va avea aria construita la sol de 7.500 mp, se va desfasura pe patru nivele (cu parter cu tot) ce vor contine locuri de parcare, terenuri de sport, alei carosabile, rampe carosabile, scari si lifturi. Constructia va fi deschisa, fara incalzire, iar spatiul terasei va fi folosit pentru parcare in aer liber.

Accesele exterioare carosabile si pietonale se vor asfalta si vor avea borduri din beton. Cladirea se va incadra in zona inconjuratoare amplasamentului, respectand reglementarile urbanistice in vigoare. Proiectantul este SC Radial Prod Com Design Srl. Termenul de finalizare a constructiei este de 6 luni calendaristice, iar sursa de finantare este din buget local si alte surse legal constituite.

 

Meciul Romania – Argentina, in arena noua

In prezent, Primaria Bucurestilor reconstruieste din temelii Stadionul “Lia Manoliu”, lucrarile – executate de Asociatia JV- MAX Bogl – Astaldi, conform contractului de nr. 3556/19.04.2007 – fiind in faza de finalizare. Potrivit primarului general Sorin Oprescu, stadionul va fi gata in primavara anului viitor, ultimele lucrari fiind cele de montare a acoperisului sI a gazonului. “Modernizarea stadionului va fi posibila gratie resurselor financiare alocate din bugetul municipalitatii, care a fost nevoita sa renunte la alte proiecte, din cauza ca Guvernul nu si-a onorat obligatiile de plata”, a reclamat primarul general Sorin Oprescu, la ultima inspectie pe santier. Edilul-sef l-a asigurat atunci pe Ionut Lupescu, directorul executiv al Federatiei Romane de Fotbal, ca prima manifestare sportiva pe noua arena va avea loc in luna august anul viitor, la meciul de fotbal dintre echipele Romaniei si Argentinei.

Pana in prezent a fost finalizata structura de rezistenta a stadionului si montarea gradenelor. Pana la sfarsitul lunii decembrie, constructia va fi gata, cu toate elementele de arhitectura montate pe stadion, inclusiv cablurile pentru instalarea cupolei, iar in perioada de iarna se va continua cu finisajele interioare, la sfarsit fiind lasata montarea gazonului si a cupolei.

Unul dintre elementele de unicitate este dat de accesul suporterilor la meciurile de fotbal, care se va face simultan prin cele 94 de cai de acces, astfel incat spectatorii se vor putea prezenta cu cel mult 20 de minute inainte de inceperea partidelor, si nu cu cel putin doua ore, cum se face in prezent pe toate stadioanele romanesti.

Costul investitiei, estimat initial la 194 de milioane de euro, a fost majorat in aceasta toamna de CGMB la peste 220 de milioane de euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.