Oprescu si Chiliman vaneaza parcagiii

Primarul general Sorin Oprescu si edilul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, au decis, in sfarsit, sa puna capat mafiei parcagiilor din Bucuresti. De miercuri, cei doi au dispus actiuni de depistare si sanctionare a persoanelor care pretind taxe de protectie in parcari, fiind prezenti la primele descinderi, in zona Garii de Nord. Chliman a descoperit ca “parcagiii se comporta ca niste interlopi” si ca “oamenii platesc, de fapt, o taxa de protectie din teama de a nu le fi avariata masina”, iar Oprescu a promis ca va termina odata parcarile subterane pe care le promite.

De operatiunea “parcagiii” se ocupa Politia Locala a Municipiului Bucuresti si Politia Locala a Sectorului 1, care vor continua sa lucreze in comun pentru eliberarea locurilor de parcare de pe domeniul public, blocate abuziv de persoane fizice sau juridice.

In prima zi a actiunii au fost aplicate 24 de sanctiuni si au fost confiscate peste 60 de dispozitive de blocare a locurilor de parcare. De asemenea, politistii locali au confiscat 1.575 lei reprezentand banii castigati nelegal de parcagiii prinsi.

Sorin Oprescu are planuri marete: “Vom trece cat de curand de la „Bucurestiul ARE o problema cu lipsa locurilor de parcare” la „Bucurestiul A AVUT o problema cu locurile de parcare”, mai ales in zona centrala. Dupa mult timp in care rezolvarea acestui deficit a fost blocata de certuri si interese politice, acum ne ocupam de ea. Construim mai multe parcari subterane, care vor reduce din presiunea cu care se confrunta soferii bucuresteni. Daca nu vom lua masuri impotriva retelelor de parcagii ilegali, acestea vor gasi noi si noi metode de a-i sicana pe soferi. Ii anunt pe toti ca au in mine cel mai insistent si mai hotarat adversar”.

Este totusi bine ca, in al treilea an de mandat la Primaria Capitalei, edilul-sef vrea sa starpeasca mafia parcagiilor. Trebuie spus ca politistii locali ii vaneaza constant pe cei in cauza, dar pana acum nu au reusit sa ii elimine din parcarile cu 3.000 de locuri administrate de municipalitate.

Daca Oprescu a recunoscut de mai multe ori ca are aceasta problema cu parcarile publice, Chiliman parea, miercuri, ca descopera pentru prima data fenomenul. El a declarat ca “parcagiii se comporta ca niste interlopi” si ca “oamenii platesc, de fapt, o taxa de protectie din teama de a nu le fi avariata masina”. “A venit vremea ca bucurestenii sa-si parcheze linistiti masinile fara sa mai plateasca taxa de protectie acestor indivizi. A venit vremea ca locurile de parcare ale bucurestenilor sa fie eliberate de capriori si navete de bere. Smecherii care le folosesc trebuie sa inteleaga ca domeniul public nu este propria lor mosie”, a declarat edilul Sectorului 1. De ce a venit acum vremea si nu mai devreme, Chiliman nu a putut sa spuna.

Cert este ca aceasta este prima actiune comuna intreprinsa de Primaria Capitalei impreuna cu Primaria sectorului 1,  “dintr-o serie mai larga, menite sa curete Bucurestiul de abuzurile celor care considera orasul proprietatea lor: retelele de cersetori, vanzatorii de obiecte furate care au transformat intersectiile in tarabele lor, dar si de cei care sfideaza regulile bunului simt atunci cand isi parcheaza masinile”, potrivit lui Sorin Oprescu.

Totodata, “in contextul acestui parteneriat, Primaria Capitalei si Primaria Sectorului 1 discuta si solutii pentru rezolvarea, macar partiala, a situatiei parcarilor si a fluidizarii traficului”, sustine el.

O problema de onoare

Primarul general spune ca problema nu poate fi rezolvata decat prin colaborarea dintre Primaria Generala si cele de sector. “Actiunile trebuie sa fie concertate si bine coordonate. Alaturi de Primaria Generala, primarii de sector trebuie sa se implice mai ferm in combaterea acestui fenomen. El inseamna nu doar un abuz la care soferii bucuresteni sunt supusi zilnic, nu doar nesiguranta fata de proprietatea privata (autoturismele celor care refuza sa plateasca sunt in pericol), ci si o problema de evaziune fiscala. Impreuna cu primariile de sector trebuie sa declaram razboi total parcagiilor ilegali. In colaborare cu Primaria sectorului 1, dam  astazi un semnal extrem de important in acest sens”, a aratat Sorin Oprescu.

Magulit, Andrei Chiliman a explicat ca acest tip de actiune “are efect doar prin efortul coordonat al Primariei Generale si al primariei de sector”. “Ma bucur ca Sorin Oprescu confirma faptul ca este un partener al meu. Un partener care, spre deosebire de predecesorii sai, intelege faptul ca Bucurestiul poate fi administrat doar in echipa, fara orgolii personale si abordari politicianist. Am discutat cu primarul general posibilitatea eliminarii indicatoarelor de oprire interzisa acolo unde este posibil acest lucru, atat pe marile bulevarde, cat si pe strazile secundare unde nu ar fi periclitat traficul. Acest tip de masura ar aduce un plus de cateva sute de locuri de parcare numai pe raza Sectorului 1”, a spus Chiliman.

Despre ridicarea abuziva a masinilor care nu au unde sa parcheze si sunt vanate de “hingherii auto” edilul Sectorului 1 nu a amintit. Cert este ca prin primavara avertiza public firma cu care are incheiat contractul sa nu mai ridice masini de pe aleile din spatele blocurilor si din zonele unde nu apare semnalizat ca este interzisa parcarea. In caz contrar, Chiliman ameninta cu rezilierea contractului.

Acum, pentru rezolvarea problemei cu parcagiii, edilul face apel la bucuresteni “ca, ori de cate ori se confrunta cu persoane care solicita ilegal taxa pentru un loc de parcare sa sune la Politia Locala Sector 1 – 021/9540 – pentru ca agentii sa poata interveni imediat”. “Aceasta campanie de eliberare a locurilor de parcare va fi una de durata, pentru ca acest fenomen nu poate fi stopat definitiv intr-un termen scurt”, conchide Chiliman. Noi estimam ca va dura pana la alegerile locale de anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.