Poleiul, fenomen extrem de periculos pentru soferi

 

Traficul rutier s-a desfasurat cu dificultate, miercuri si joi, din cauza poleiului, pe autostrazile Bucuresti – Constanta si Bucuresti – Pitesti, precum si pe drumurile nationale din 11 judete, dar si in Capitala. Acest fenomen meteorologic este rar, dar deosebit de periculos pentru conducatorii auto, intrucat picaturile de ploaie se transforma in gheata instantaneu, la contactul cu solul sau cu masina. Chiar daca drumarii imprastie material antiderapant, ploaia diminueaza eficienta acestuia, astfel ca viteza redusa si atentia sporita la volan sunt cele mai indicate masuri.

Politistii rutieri recomanda soferior ca, atunci cand traverseaza zone unde partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda, sa fie prudenti, sa circule cu viteza redusa, sa mareasca distanta de siguranta in mers, sa utilizeze luminile de intalnire si sa evite efectuarea manevrelor in trafic – depasiri, treceri de pe o banda pe alta.

De asemenea, sunt sfatuiti sa echipeze automobilul cu pneuri corespunzatoare, sa nu bruscheze comenzile masinii si sa adapteze permanent viteza la conditiile de drum.

Operatorii de transport care detin autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone au obligatia legala de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Pentru evitarea implicarii in accidente, conducatorii auto trebuie sa-si sporeasca prudenta pe toata durata deplasarii, dar mai ales la iesirile din tronsoanele impadurite si sate, la intrarile si iesirile de pe poduri sau la incrucisarile cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vant laterale modifica tinuta de drum a masinilor, cu atat mai mult cu cat viteza cu care se circula este mai mare.

Trebuie evitate, totodata, oprirea sau stationarea in dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vantul puternic ii poate rupe.

 

Circulatia pe A2, oprita temporar

Circulatia pe Autostrada Soarelui a fost oprita intre Fundulea si Bucuresti, doar pe sensul spre Capitala, miercuri intre orele 20.30 si 21.30, pentru ca echipele de interventie sa imprastie material antiderapant, potrivit reprezentantilor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Dupa seara teribila de miercuri, si joi dimineata a inceput sa se formeze polei pe Autostrada Bucuresti – Constanta, in zona kilometrilor 25 – 26 si 141- 143, iar pe Autostrada Bucuresti – Pitesti se circula cu dificultate intre kilometrii 28 – 32 si 64 – 85.

Traficul rutier este dificil si in judetul Calarasi, pe DN3 Lehliu – Fundulea, in judetul Suceava, pe mai multe drumuri (DN2, DN15C, DN2E si DN17), in judetul Braila pe DN2B Ianca – Mircea Voda DN21 (E584) Valea Canepii – limita Ialomita, in judetul Buzau, pe DN2, in judetul Vrancea pe DN2, DN23 si alte doua drumuri nationale secundare, in judetul Ialomita, pe mai multe drumuri, in judetul Iasi, pe DN24 Iasi – Vaslui, in judetul Vaslui, pe majoritatea drumurilor, in judetul Covasna, pe DN11 intre Cernat si Bretcu (portiuni de zapada si gheata) si in judetul Mures, pe DN15 Reghin – Toplita.

Circulatia este ingreunata in judetul Galati, pe toate drumurile.

Pe DN Centura Bucuresti s-a imprastiat material antiderapant, dar traficul rutier se desfasoara destul de greu din cauza numarului mare de autovehicule si a carosabilului partial acoperit cu gheata.

 

Bucuresti: 86 de tamponari si 15 accidente rutiere in 24 de ore

De miercuri dimineata, in Capitala au avut loc 86 de tamponari, in care au fost avariate doar masinile, nu si soferii sau pasagerii, a anuntat Ioana Stancu, purtatorul de cuvant al Brigazii de Politie Rutiera Bucuresti. Totodata, au avut loc 15 accidente, dintre care doua grave, soldate cu doi raniti grav. De asemenea, au fost 13 accidente usoare, soldate cu 15 raniti usor. Potrivit Ioanei Stancu, media de accidente rutiere pe zi este de 17-18, astfel ca numarul acestora s-a mentinut la cote normale, in ciuda formarii de polei pe carosabil.

 

12 trenuri anulate, intarzieri de pana la 700 de ore

Traficul feroviar s-a desfasurat si el cu mare dificultate, miercuri noaptea si joi, circulatia mai multor trenuri fiind intrerupta din cauza stratului de gheata depus pe firele de tensiune sau a copacilor cazuti pe linii. Astfel, 12 trenuri au fost anulate joi, din cauza poleiului depus pe firele de contact intre statiile Sihlea – Gugesti (sectia de circulatie Ramnicu Sarat – Focsani ).

Cele 12 garnituri anulate sunt:

  • trenul Accelerat 1972/1972-1 in relatia Galati – Targu Mures

  • trenul Accelerat 1973-2/1973 in relatia Targu Mures – Galati

  • trenul Accelerat 1551/1551-2 in relatia Iasi – Adjud (ramura pentru trenul 1972 Galati – Targu Mures)

  • trenul Accelerat 1552-1/1552 in relatia Adjud – Iasi (ramura de la trenul 1973 Tg Mures – Galati)

  • trenul Accelerat 1768 in relatia Comanesti – Marasesti

  • trenurile Personale 5401 si 5402 in relatia Marasesti – Iasi si retur

  • trenul Rapid 664 in relatia Tecuci – Bucuresti Nord (vagoanele circula cuplate la trenul rapid 752 Botosani – Bucuresti Nord)

  • trenul personal 4511 pe distanta Deda – Targu Mures

  • trenul personal 4007 pe distanta Subcetate Mures – Targu Mures

  • trenul personal 4015 pe distanta Ditrau – Toplita

  • trenul personal 4009 pe distanta Gheorghieni – Deda

  • trenul personal 4504 pe distanta Toplita – Subcetate Mures.

Din cauza copacilor cazuti intre statiile Lunca Bradului – Stanceni (sectia de circulatie Gheorghieni – Deda), trenul Intercity 549 in relatia Toplita – Targu Mures a fost anulat, miercuri, calatorii de la acest tren fiind preluati de trenul Rapid 406 pe distanta Toplita – Deda, iar pe distanta Deda – Targu Mures de trenul suplimentar 13593.

Trenurile au intarzieri de sute de minute, joi dimineata, pe raza regionalelor Bucuresti, Galati si Constanta, din cauza scurtcircuitelor produse, iar legatura feroviara este blocata pe sectiile Vatra Dornei – Ilva Mica (Regionala CF Iasi) si Toplita – Deda (Regionala CF Brasov).

In ceea ce priveste situatia Regionalei Iasi, linia curenta Cosna – Gradinita – Larion a fost inchisa din cauza copacilor cazuti in gabaritul liniei si pe linia de contact. Pentru remedirea deranjamentului se lucreaza cu drezine pantograf.

Cea mai mare intarziere a avut-o trenul accelerat 9642 Arad-Deva, de 700 de minute, din cauza caderii apeste 80 de brazi pe sine. Lucratorii CFR au fost nevoiti sa taie copacii cu drujba, pentru a elibera sinele.

Pe toate sectiile de circulatie unde traficul feroviar este inchis, echipele de interventie desfasoara lucrari de remediere a defectiunilor la linia de contact si pentru indepartarea copacilor cazuti, astfel incat, circulatia trenurilor sa poata fi reluata in conditii normale de trafic, potrivit CFR Calatori.

 

Tarom si-a anulat miercuri toate zborurile, iar joi a avut intarzieri la curse de pana la 90 de minute

Compania Tarom a anuntat ca si-a anulat toate zborurilor care nu au decolat pana miercuri seara, din cauza vremii nefavorabile, precizand ca este vorba de 47 de curse interne si externe. \”Pasagerii afectati de aceasta situatie sunt rugati sa contacteze agentiile emitente si agentiile Tarom pentru reprogramarea calatoriei sau rambursarea contravalorii biletului achitat, compania asigurand asistenta tuturor pasagerilor sai, conform Regulamentului European privind drepturile pasagerilor pe transportul aerian nr. 261/2004\”, se arata intr-un comunicat al Tarom.

Compania mentioneaza ca prognozele meteorologice pentru urmatoarele 12 ore nu indica o imbunatatire semnificativa a vremii. Pasagerii care urmeaza sa calatoreasca joi sunt rugati sa contacteze compania, pentru informatii legate de situatia zborurilor lor, la numerele de telefon Call Center Tarom 9361 – valabil pentru apeluri din Bucuresti sau la 021.204.64.64, 021.303.44.00 si 021.303.44.44.

Joi, doua curse aeriene ce trebuiau sa decoleze joi dimineata de pe aeroportul Henri Coanda au fost anulate din cauza conditiilor meteo nefavorabile, alte 15 curse ce trebuiau sa aterizeze pe aeroportul bucurestean fiind anulate din aceleasi motive, conform datelor publicate pe Site-ul Aeroportului Otopeni.

Cele doua curse ce nu au mai decolat sunt DLH 1657 spre Munchen, ce trebuia sa plece la ora 6:55, si CSA 805 spre Praga, de la ora 7:20.

De asemenea, au fost anulate sase curse internationale ce trebuiau sa aterizeze pe Otopeni, de la Munchen, Praga, Bologna, Madrid, Damasc, Telaviv, si 9 interne, de la Sibiu, Targu Mures, Timisoara, Iasi, Cluj Napoca, Suceava (doua), Oradea, Baia Mare.

Ulterior, compania Tarom a reluat operarea zborurilor, nicio cursa a companiei nefiind anulata pana la ora 11.00, insa majoritatea zborurilor inregistrau intarzieri intre 60 si 90 de minute, cauzate de conditiile specifice operarii pe timp de iarna.

 

Doi directori RATB, demisi din cauza defectiunii la linia de tramvai 41

Adrian Crit, Directorul General al RATB, i-a demis pe directorul de exploatare Gheorghe Aron si pe directorul de exploatare Transport Electric, Niculae Voinea, din cauza blocajului inregistrat miercuri pe linia de tramvai 41. \”Din pacate, nu s-au luat masuri sa nu se depuna chiciura, adica la cel putin o ora un tramvai sa circule si sa mentina linia electrica in stare calda\”, a explicat seful RATB, la sedinta comandamentului de iarna de joi dimineata. Cei doi vor fi cercetati disciplinar. Conducerea RATB ii acuza pe acestia ca nu au luat masuri in conformitate cu prevederile Planului de Deszapezire din iarna 2010-2011, nu au suplimentat adecvat cu autobuze pe perioada in care tramvaiele de pe linia 41 nu au circulat, astfel incat sa asigure transportul tuturor calatorilor, de lipsa unor masuri pentru deblocarea situatiei si ca nu au luat in considerare avertizarile transmise de directorul general marti si cele privind conditiile meteo. Atributiile celor doi directori au fost preluate de doi sefi serviciu.

Circulatia tramvaielor a fost intrerupta de la ora 6.15, din cauza depunerilor de gheata pe firul de contact, in zona Ciurel spre sensul Piata Presei Libere. Dupa demiterea celor doi directori, Adrian Crit a lansat linia de autobuze 641, care circula pe intreg traseul liniei 41, in ambele sensuri, de la Ghencea pana la Piata Presei Libere. RATB a scos in trafic pe acest traseu 14 autobuze, dar daca numarul calatorilor va creste, regia va suplimenta numarul autobuzelor.

La comandamentul de iarna, convocat de primarul general Sorin Oprescu, directorul RATB a pus in discutie o alta cauza care genereaza blocaje in trafic, si anume cablurile abandonate. \”Chiar in dimineata aceasta s-a inregistrat un eveniment pe strada Dr. Felix. A picat un cablu peste pantograf si a trebuit sa tractam troleul in depoul de la Victoria\”, a mentionat Crit. El a precizat ca oamenii din subordine sunt pregatiti sa intervina, in cazul producerii poleiului, in statiile de tramvai.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.