UPDATE: Clasificarea pe categorii a autobuzelor și microbuzelor, la 2 ani

UPDATE: Ordinul nr. 337 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 0477 din 29 aprilie.

Autobuzele și microbuzele pentru transportul rutier național de persoane prin servicii regulate vor fi reverificate o dată la doi ani în privința clasificării pe categorii de vehicule, nu anual, ca în prezent, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă.

În acest fel, va fi modificat Ordinul MLPTL nr. 458/2002 ce cuprinde Normele metodologice privind clasificarea pe categorii a autobuzelor și a microbuzelor.

Reverificarea clasificării acestor autovehicule pe categorii, de către Registrul Auto Român, se face pentru a se constata dacă au fost păstrate echiparea, starea tehnică și condițiile de confort pe care a fost bazată clasificarea inițială.

Scopul noului ordin este de simplificare și reducere a costurilor administrative pentru operatorii economici și asigurarea unor condiții de circulație sigure și confortabile pentru pasagerii care folosesc aceste servicii de transport. În acest sens, s-a constatat că o creștere a periodicității verificării și reverificării condițiilor de clasificare pe categorii a autobuzelor și a microbuzelor la doi ani vine să susțină aceste două obiective importante.

„Precizăm faptul că, anumite elemente care țin de confortul pasagerilor, de aspectul exterior și interior al acestor autovehicul de transport persoane nu constituie motiv de respingere la efectuarea inspecției tehnice periodice, iar verificarea expresă a acestor elemente se realizează cu ocazia clasificării lor pe categorii de confort. Având în vedere cele două obiective majore, pe de o parte simplificarea și reducerea costurilor administrative pentru operatorii economici, iar pe de altă parte asigurarea unor condiții de circulație sigure și confortabile pentru pasageri participanți la aceste servicii de transport, se apreciază că o creștere a periodicității verificării și reverificării condițiilor de clasificare pe categorii a autobuzelor/microbuzelor la doi ani este soluția cea indicată”, precizează MTI.

Astfel, potrivit proiectului de ordin, „certificatul de clasificare este valabil doi ani, cu posibilitatea prelungirii pe durate de câte doi ani, în urma confirmării menținerii categoriei de clasificare și a reverificării condițiilor tehnice”.

De asemenea,  „în cazul în care se schimbă deținătorul sau numărul de înmatriculare al autobuzului/microbuzului, Certificatul de clasificare al acestuia se înlocuiește cu unul nou, menținându-se valabilitatea certificatului inițial. La solicitarea noului deținător se poate efectua o nouă verificare cu eliberarea unui nou certificat cu valabilitate de doi ani”.

În acest fel, la schimbarea deținătorului vehiculului vizat ori a numărului de înmatriculare este posibil să se facă o nouă verificare, astfel încât să se poată elibera un nou certificat valabil timp de doi ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.