Sebastian Lazaroiu, noul ministru al Muncii

 

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu este noul ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. El a depus vineri, la Palatul Cotroceni juramantul de investitura. Lazaroiu vine in locul lui Ioan Botis, care a demisionat in urma cu o luna dupa scandalul izbucnit pe tema angajarii sotiei sale intr-un proiect european de 2.130.890 de lei.

 

Presedintele Traian Basescu i-a spus lui Sebastian Lazaroiu, la investire, ca spera ca acesta sa ramana “un promotor al ideilor” pe care le-au impartasit amandoi pe vremea cand l-a avut consilier – si nu numai in domeniul social, ci si cu privire la modificarea Constitutiei, la reimpartirea administrativa a tarii si la “nevoia de punere sub semnul intrebarii a averilor ilicit dobandite”. “Nu va ascund ca imi fac iluzii ca veti ramane un promotor al ideilor pe care le-am impartasit amandoi, cat ati lucrat in functia de consilier prezidential. Si ma gandesc si la cele ce incercam sa le introducem intr-o Constitutie modernizata, care sa scoata anumite sisteme si categorii din drepturile de stapani feudali. Si aici vizez, pe de o parte, respectarea rezultatului referendumului din noiembrie 2009, cu reducerea Parlamentului la o Camera si reducerea numarului de parlamentari la 300, dar, vorbind de feudali si feudele lor, nu pot sa va reamintesc discutiile frecvente pe care le-am avut legate de nevoia de responsabilizare a justitiei, de nevoia de punere sub semnul intrebarii a averilor ilicit dobandite, de cat de rau a facut clasei politice imunitatea, care a manat pe foarte multi care aveau interese sa aiba imunitate, sa devina parlamentari fara ca ei sa aiba ca obiectiv sa faca politica. Si, nu in ultimul rand, stiti cat de frecvente au fost discutiile legate de nevoia pentru reimpartirea administrativa a tarii, o noua administratie a teritoriului si o eficientizare a utilizarii fondurilor europene destinate dezvoltarii teritoriale. Sper ca cele ce le-am discutat de multe ori pana dupa miezul noptii si ore in sir, cu dumneavoastra si cu consilierii, vor fi promovate si in Guvern. Va doresc mult succes si sunteti unul dintre sociologii care ati decis sa nu ramana numai la nivelul de a da sfaturi! Va doresc succes! As vrea sa reusiti!”, a spus seful statului.

Premierul Emil Boc – care a detinut si functia de ministru interimar al Muncii in perioada vacantarii postului – a declarat, la predarea portofoliului, ca “este un minister care are mult de lucru”. “Dar rezultate se pot vedea foarte repede, cum a fost si cazul celor 350.000 de noi contracte de munca, intr-o luna, in urma actiunii de combatere a muncii la negru si de implementare a Codului Muncii, astfel ca Romania are astazi cel mai mare numar de contracte de munca, din 2008 incoace. Este o dovada a faptului ca, daca legile sunt bune si se aplica, vin si rezultatele”, a spus primul ministru.

Sebastian Lazaroiu a fost succinct in declaratiile facute jurnalistilor: “Eu nu am foarte multe lucruri sa va spun, pentru ca abia am ajuns aici, dar nu sunt chiar un strain, trebuie sa stiti asta. (…) Am lucrat in cadrul Administratiei Prezidentiale, am si experienta pe partea de munca si protectie sociala, am lucrat impreuna cu profesorul Marian Preda, presedintele Comisiei pentru analiza riscurilor sociale si demografice. Practic, am avut discutia cu domnul prim-ministru despre prioritatile guvernamentale pe acest sector, sunt lucruri pe care le stiam din experienta de lucru cu comisia prezidentiala. Sunt lucruri cu care urmeaza sa ma pun la punct in perioada urmatoare. Nicio clipa nu voi ezita sa ma consult cu fostii ministri, cu domnul Botis – care a fost un ministru foarte bun -, cu domnul Seitan, cu primul-ministru, care a fost ministru interimar si este si seful Cabinetului. M-as opri aici. Multumesc”, a spus el.

 

Carte de vizita

Sebastian-Laurentiu Lazaroiu (n. 20 martie 1970, Comanesti, judetul Bacau, casatorit, un copil) este sociolog si politolog, a detinut din 2007 pana la sfarsitul lui aprilie a.c. functia de consilier prezidential la Departamentul Planificare si Analiza Politica al Administratiei Prezidentiale. Este licentiat in sociologie (1996, Universitatea din Bucuresti), are master in Politologie (Universitatea din Bucuresti, 1997) si doctorat in sociologie (2007, Facultatea de Sociologie, Universitatea din Bucuresti). Este profesor asociat la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, Program de master comunicare politica, SNSPA, din 2003, si profesor asociat la Facultatea de Sociologie, Program de master marketing si sondaje de opinie, Universitatea din Bucuresti, din 2004.

In perioada 2002 – 2007 a ocupat functia de director general al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala – CURS SA, intre 2000-2006 a fost lector universitar la Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA, intre 1999-2000 a fost director de cercetare – CSOP/TNS, intre 1997 – 1999 a fost cercetator la CURS, in 1997 a fost expert parlamentar in Senatul Romaniei, iar intre 1995-1996 a fost director de cercetare la GISO.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.