Soferul autocarului tamponat la Sibiu dormea la volan si nu a folosit diagrama

 

Soferul autocarului implicat joi dimineata in accidentul soldat cu un mort si 20 de raniti, a adormit la volan si, pentru a-si ascunde oboseala si orele de condus, nu a folosit diagrama in aparatul tahograf, au anuntat Politia si reprezentantii Autoritatii Rutiere Romane – sucursala Sibiu.

 

\”In urma investigatiilor efectuate la fata locului, politistii rutieri au stabilit faptul ca accidentul s-a produs pe fondul oboselii accentuate, urmate de adormirea la volan a conducatorului unui autocar care efectua transport de persoane. (…) La cercetarea la fata locului au participat si reprezentanti ai ARR Sibiu, iar cu ocazia verificarilor nu au fost identificate diagrame in aparatul tahograf pentru niciunul din conducatorii autocarului\”, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu.

P. N., in varsta de 46 de ani, domiciliat in judetul Olt, in timp ce conducea, joi dimineata, un autocar, pe fondul oboselii accentuate, a adormit si a intrat in coliziune cu o autobasculanta, stationata partial pe prima banda si pe acostamentul partii carosabile, pe directia sa de deplasare. Autobasculanta era stationata ca urmare a unei defectiuni tehnice survenite, fiind semnalizata cu triunghi reflectorizant. Autocarul se deplasa pe directia Sibiu – Ramnicu Valcea, pe DN 1, accidentul avand loc in afara localitatii Selimbar.

In urma acestui accident a rezultat decesul unui pasager din autocar (conducatorul auto aflat in repaus, T. A., in varsta de 48 de ani, domiciliat in judetul Arges), ranirea corporala grava a conducatorului autobasculantei si a 6 pasageri din autocar, precum si ranirea usoara a altor 13 pasageri. Din cei sase pasageri raniti, patru femei au suferit fracturi la nivelul bazinului, coloanei lombare si mandibulei, iar alta a fost operata de urgenta avand o ruptura de splina.

Acesta este cel de al doilea accident de circulatie foarte grav produs in ultimele zile, in care este implicat un autocar al unei firme de transport international de persoane din Romania. Primul a avut loc marti, in Ungaria, in urma caruia au murit 6 oameni, dintre care 3 soferi, 2 de la Atlassib si soferul sloven al TIR-ului, si au fost raniti 27 de pasageri din autocarul romanesc.

Reprezentantii ARR sustin ca multi dintre soferii de autocar nu se odihnesc suficient, de la inceputul anului fiind aplicate peste 1.000 de amenzi pentru nerespectarea orelor de odihna si neutilizarea diagramei in aparatul tahograf.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.