SRI: Nu scapam de coruptie, economie subterana si contrabanda

 

Romania se va confrunta, in 2011, atat cu riscuri si vulnerabilitati interne, generate de coruptie, economie subterana, contrabanda si crima organizata, cat si cu mentinerea sau chiar cresterea unor riscuri internationale – de la spionaj la insecuritate, a declarat George Maior, directorul SRI, miercuri, dupa sedinta de bilant a Serviciului.

 

Cat priveste activitatea institutiei in anii trecuti, numai de bine: \”Anii 2007 si 2008 au fost anii transformarii si reorganizarii SRI; anul 2009 – anul cooperarii si consolidarii institutionale; anul 2010 a fost, fara indoiala – apreciem acest lucru in urma analizei noastre – anul performantei operationale. Practic, am inceput sa culegem roadele reformelor din anii anteriori – schimbari de structuri, imbunatatirea analizei, reorganizarea modului de lucru cu sursele secrete. Anul 2010 marcheaza, poate, cele mai importante succese operationale ale SRI din ultimul deceniu. Multe, de fapt, au si beneficiat de o anumita mediatizare. Pot afirma ca am avut o abordare adecvata si ofensiva in 2010 in gestionarea unor riscuri din ce in ce mai dinamice si mai diverse\”, a declarat George Maior.

SRI a avut contributii importante in combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, crimei organizate, a prevenit si contracarat activitati ale unor grupari radicale cu potential terorist si a inregistrat realizari relevante in domeniul contraspionajului. Cooperarea cu MAI, cu Ministerul Public, cu SIE si cu structurile de informatii ale MApN a contribuit la succesul misiunilor.

Seful SRI a precizat ca o atentie prioritara va fi acordata prevenirii terorismului, avand in vedere ca instabilitatea din Orientul Mijlociu si din nordul Africii poate avea, in opinia Serviciului, \”anumite efecte asupra securitatii nationale\”.

O veste buna sunt rezultatele unei cercetari sociologice independente, care arata ca aproape 70% dintre romani considera ca SRI este o institutie diferita de vechea Securitate. Peste 50% spun ca Serviciul s-a reformat dupa 1989, iar 40% au un nivel ridicat de incredere in SRI. \”Sunt cifre care ofera ofiterilor de informatii si mie, personal, increderea ca in vremuri dificile facem parte dintr-o institutie credibila si apreciata de populatie\”, a conchis directorul George Maior, precizand ca a fost lansat documentul \”SRI in era informatica\”, ce isi propune sa defineasca obiectivele in perioada 2011 – 2015.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.