Strada noua spre Piata Obor

 

Primarul Ontanu a construit o noua artera de circulatie in zona pietei Bucur Obor, ce va fluidiza traficul rutier in zona si va facilita accesul conducatorilor auto spre noul complex agroalimentar ce se va deschide pe 2 octombrie, de Ziua Recoltei. Este vorba despre strapungerea strazii Chiristigiilor direct in strada Ziduri Mosi si transformarea ei intr-o artera cu circulatia pe ambele sensuri. Lucrarile s-au finalizat in seara zilei de 24 septembrie a.c.

Astfel, cei veniti din cele trei mari cartiere ale Capitalei – Mihai Bravu, Colentina si Pantelimon vor evita una din cele mai aglomerate intersectii rutiere, cea de la Bucur Obor, folosind ruta noua ce se adauga celor clasice. Prin amenajarea noii strazi se permite accesul facil la parcarea subterana a Pietei Obor, cu o capacitate de 186 de locuri, precum si la parcarea de la sol si a zonei de comercializare a produselor agricole. “Noua strada este realizata conform proiectului tehnic privind realizarea unui strat suport de balast stabilizat prin turnarea unui covor asfaltic de calitate, infiintarea de trotuare aferente acesteia, precum si prin reglementarea traficului rutier prin aplicarea de marcaje longitudinale si montarea de instalatii electrice pentru semaforizare”, ne-a declarat Ontanu.

Noua Piata Obor va fi deschisa dupa lucrari de reconstructie si modernizare ce au durat mai bine de un an. Primarul Neculai Ontanu anunta ca va fi piata cu cele mai mici preturi la legume si fructe, ca urmare a deciziei pe care a luat-o, aceea de a inchiria tarabele cu o taxa de numai 15 lei pe zi, tarif cu mult sub cel practicat in restul zonelor similare ale Bucurestiului. Pentru mentinerea unei piete ieftine, edilul Sectorului 2 a hotarat alte doua masuri esentiale: eliminarea intermediarilor si a clanurilor mafiote care cresc artificial preturile la legume si fructe in detrimentul populatiei si oferirea tarabelor numai adevaratilor producatori agricoli, care fac dovada cu documente ca se ocupa personal de cultivarea legumelor si fructelor. El spera ca oferta sa fie irezistibila gospodinelor, pentru aprovizionarea de iarna si pentru muraturi si conserve.

 

Peste 1.200 de tarani autentici

Insa punctul forte al edilului il constituie calitatea comerciantului din piata, adica cei peste 1.240 de tarani adusi din toate zonele traditional agricole ale tarii. Astfel, Ontanu a decis ca piata sa fie destinata exclusiv producatorilor autohtoni din intreaga tara, cu care administratia publica locala a Sectorului 2 are colaborari permanente. “Prezenta taranilor va fi garantul nu numai al produselor de calitate, ci si al preturilor mici, la prima mana. Eliminam, astfel, mafia intermediarilor si speculantilor care invadasera vechea piata. Daca ani de zile Piata Obor a fost raiul infractorilor, speculantilor si bisnitarilor, acum, pentru prima data, sutele de tarabe isi asteapta noii „proprietari” veniti din afara Bucurestiului, pentru a vinde marfa proaspata, de calitate si la preturi de producator. De buna seama, pe 2 octombrie, deschiderea noii Piete Obor va fi un bun prilej de a regasi, conform vechilor traditii, „muntii” si „piramidele” de legume si fructe cu care erau obisnuiti bucurestenii, in preajma celebrelor Zile ale Recoltei, din prima duminica din luna octombrie”, ne-a declarat edilul.

Primarul Ontanu a organizat, in cursul verii, o serie de discutii si intalniri cu reprezentantii administratiilor locale din tara, precum si cu producatorii agricoli din aceste zone, pentru o colaborare serioasa.

 

Structura noii piete

Parterul cladirii, in suprafata de 3.909 mp, este destinat pietei agroalimentare cu o capacitate de 1.246 de tarabe, cu aproape 300 mai multe decat numarul celor existente in fosta Piata Obor. O parte din tarabele de la parter sunt amplasate in exteriorul cladirii, pe o platforma prevazuta cu o structura usoara si demontabila de protectie impotriva soarelui si ploii. Pentru producatorii agricoli ce vor vinde in piata au fost amenajate intrari speciale, cat mai functionale si accesibile, prin care isi vor putea transporta in siguranta marfurile de la autovehicule pana la tarabe, inclusiv cu ajutorul lifturilor destinate acestora.

Confortul cumparatorilor care vin cu masina este asigurat de locuri de parcare subterane si la sol. Scari rulante si lifturi faciliteaza accesul la etaj.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.