Transporturile au primit 722 mil. lei la rectificarea bugetara

 

Guvernul a aprobat, miercuri, cea de-a doua rectificare a bugetului de stat pentru 2011, fonduri suplimentare primind ministerele Transporturilor, Dezvoltarii, Sanatatii, Culturii, dar si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Din pacate, cei mai multi bani s-au dus la arierate, nu la investitii. Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, spune ca sumele provin din economii, si nu din taierea fondurilor alocate altor ministere.

• Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a primit 772 mil. lei, din care 500 mil. lei pentru plata arieratelor CNCF-CFR SA; 155,7 mil. lei pentru continuarea investitiilor derulate de CNADNR si Metrorex; 82,5 mil. lei pentru acordarea facilitatilor si gratuitatilor de care beneficiaza diferite categorii sociale (veterani, pensionari, elevi si studenti, persoane cu handicap) pentru transportul pe calea ferata si metrou in anul 2011; 24,5 mil. lei pentru cofinantarea programelor cu fonduri nerambursabile; etc..

• Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului a primit 430 mil. lei, in principal pentru plata arieratelor aferente HG 577/1994 (reabilitarea drumurilor de interes local), pentru construirea locuintelor destinate inchirierii de catre tineri; plata primelor de economisire conform OUG 99/2006 etc..

• Cea mai mare alocare suplimentara, 1,23 miliarde de lei, a primit-o Ministerul Sanatatii, bani ce vor fi distribuiti astfel: 483 mil. lei pentru plata arieratelor, 560 mil. lei pentru acoperirea nerealizarii unor venituri la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si 240 mil. de lei pentru programele gestionate de Ministerul Sanatatii.

• Ministerului Culturii si Patrimoniului National a primit 53 mil. lei, din care 47 mil. lei pentru finalizarea lucrarilor la Biblioteca Nationala a Romaniei.

• Capitalul social al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a fost majorat cu 250 mil. lei, masura ce va permite acordarea de credite firmelor, in scopul pastrarii si crearii locurilor de munca, potrivit lui Emil Boc.

Totodata, au fost suplimentate cu 208 mil. lei fondurile pentru indemnizatia ingrijitorilor personali ai persoanelor cu handicap, si cu 60 mil. lei cele pentru pensiile agricultorilor.

Ministrul Gheorghe Ialomitianu a spus ca sumele provin din economiile realizate de alte ministere si institutii publice. “Nu este vorba de taierea unor cheltuieli de la unele ministere, masura care le-ar fi afectat activitatea sau care nu le-ar fi permis sa faca unele plati, ci este vorba despre economii realizate”, a explicat el.

Astfel, Ministerul Finantelor a facut o economie de 1,3 miliarde de lei, la fel ca Ministerul Muncii: “Sumele sunt din reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala, efect al controalelor realizate de reprezentantii Ministerului Muncii, economii la bugetul de somaj si reducerea subventiei la bugetul de pensii de 554 milioane de lei”, a afirmat ministrul Ialomitianu.

777 mil. lei pentru arierate

Ministrul Finantelor a spus ca un alt obiectiv al rectificarii bugetare a fost plata arieratelor, masura convenita in Acordul cu institutiile financiare internationale. In acest sens, au fost alocate suplimentar 500 mil. lei Ministerului Transporturilor, 268 mil. lei Ministerului Apararii si 99 mil. lei Ministerului Administratiei si Internelor – in total 777 mil. lei.

In ciuda sumei mult mai mari allocate arieratelor si nu investitiilor, primul-ministru Emil Boc sustine ca modificarile “reflecta preocuparea Executivului pentru sustinerea investitiilor si crearea locurilor de munca. El nu a ratat ocazia sa arate ca rectificarea bugetara are loc “in contextul in care Romania inregistreaza crestere economica pentru al patrulea trimestru consecutiv si in conditiile in care, in trimestrul trei, Romania a inregistrat crestere economica de 4,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pozitionandu-se pe locul patru intre statele membre UE in ceea ce priveste acest indicator”. “Este un prilej sa constatam ca masurile responsabile si rationale produc efecte, iar mesajul cel mai important este ca trebuie continuat in aceeasi directie (…) cu masuri care sa consolideze stabilitatea macroeconomica. Fara politici populiste, ci cu politici reale care sa aiba ancore in economie. (…) Investitiile si locurile de munca reprezinta prioritatea Romaniei si a romanilor si se va regasi in proiectele de acte normative pe care Guvernul le va inainta”, a declarat primul-ministru.

Seful Executivului a mai mentionat, la finalul sedintei de Guvern, ca analiza executiei bugetare pe primele 9 luni ale anului arata ca deficitul bugetar inregistrat in aceasta perioada este 2,5% din PIB, ceea ce creeaza premisele incadrarii in tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru anul 2011.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.