Udrea bate palma cu Oprescu pentru Diametrala Buzesti-Berzei

 

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a batut palma cu primarul general Sorin Oprescu in privinta deblocarii lucrarilor de construire a Diametralei de transport Buzesti-Berzei. Este vorba despre elaborarea unui nou plan urbanistic al zonei, dupa ce precedentul a fost suspendat in justitie, la solicitarea unor ONG-uri.

 

In urma discutiilor purtate joi la MDRT, cei doi au convenit asupra derularii operatiunilor de conservare si punere in siguranta a lucrarilor din santierul Buzesti-Berzei, pana la gasirea unor solutii pentru continuarea lor. “Dorim, in beneficiul bucurestenilor, deblocarea cat mai urgenta a situatiei, cu respectarea prevederilor legale in domeniul urbanismului si constructiilor. De aceea, am stabilit ca specialistii din minister si de la primarie sa se intalneasca pentru a lucra impreuna la noul Plan Urbanistic Zonal aflat in avizare la minister”, a declarat Elena Udrea, la sfarsitul intalnirii.

Sorin Oprescu s-a aratat multumit de stingerea conflictului izbucnit dupa ce Elena Udrea a cerut Inspectoratului de Stat in Constructii – aflat in subordinea sa – sa sisteze lucrarile. Primarul general spune insa ca de la sentinta din aprilie nu s-a mai demolat nimic, ci doar au fost operatiuni de conservare. ONG-urile acuza contrariul su au organizat chiar un miting in fata MDRT, cerandu-i ministrului Udrea sa ia pozitie. “In prezent, piedicile puse proiectului creeaza disconfort soferilor bucuresteni, care isi doresc finalizarea rapida a lucrarilor. Diametrala Buzesti-Berzei a fost gandita pentru a fluidiza traficul din centru, printr-o legatura directa intre Piata Victoriei si Palatul Parlamentului. Realizarea acestei artere de circulatie va avea efecte pozitive majore asupra traficului in intregul Bucuresti”, a declarat primarul general.

El vrea ca dialogul cu MDRT sa continue la nivel de experti, tocmai pentru a avea o pozitie comuna cu privire la acest proiect important pentru oras. “Am stabilit cu doamna ministru ca, respectand legea, la un moment dat s-au depasit limitele a ceea ce a dispus instanta, in sensul ca se oprisera lucrarile complet si nu puteau continua nici lucrarile de conservare, nici cele de punere in siguranta. De conservare – pentru ca la reluarea lucrarilor sa nu fie cheltuiti bani in plus, si de siguranta – pentru ca exista zone de 800 m – 1 km unde nu pot patrunde masinile de pompieri sau masinile de salvare. Pentru aceasta chestiune i-am cerut doamnei ministru sa analizeze (mi-a spus ca deja a facut-o) aceste lucrari de conservare si de punere in siguranta a cetatenilor – mai precis a celor care locuiesc pe aceasta diametrala. A fost de acord sa continuam sa le punem in siguranta. Important este ca, dupa epuizarea procedurilor juridice, sa putem continua lucrarile, a mai spus edilul-sef.

In perioada urmatoare, Ministerul Dezvoltarii si Primaria Capitalei vor organiza o dezbatere publica pentru a gasi solutii agreate de societatea civila, luand in considerare si dezvoltarea ulterioara a spatiului in discutie. “In legatura cu ce se va intampla cu zonele adiacente acestui bulevard vom hotari impreuna cu societatea civila, cu specialisti, ce e de facut acolo, ce se poate construi. Asa cum ati auzit, in saptamanile viitoare vom stabili intalnirea cu reprezentantii societatii civile, cu specialisti, atat din minister cat si din Primaria Capitalei, care vor hotari impreuna ce, cum si in ce fel se va construi in aceasta zona, de o parte si de alta a diametralei”, a precizat Oprescu.

Totodata, cele doua institutii vor elabora in comun un program de regenerare urbana. “Dorim o intensificare a colaborarii dintre Primarie si Guvern, pe mai multe subiecte de interes public, precum accesarea de fonduri europene, consolidarea de cladiri, refacerea fatadelor cladirilor cu valoare patrimoniala si a monumentelor istorice. Este nevoie de stabilirea unui mecanism institutional de conlucrare, pentru ca politizarea si acuzele reciproce sa nu mai afecteze proiecte fundamentale pentru oras”, a conchis Sorin Oprescu.

 

Bulevardul Uranus, un nou Magheru

Construirea “unui nou Magheru”, cum spun specialistii – este vorba despre bulevardul Uranus, cunoscut sub denumirea Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus – a fost contestata inca de la inceput de ONG-uri, pe motiv ca se demoleaza imobile cu statut de monument istoric – Hotelul Marna, Casa Constantin Radulescu (Cinema Feroviar) si Casa Mihai Eminescu, de pe strada Buzesti. Acestea au fost, insa, declasate, astfel ca actiunea municipalitatii nu a fost ilegala, sustine Oprescu. Proiectul dateaza inca de pe vremea mandatului lui Adriean Videanu la primarie, insa exproprierile din zona au blocat multi ani realizarea noului bulevard. Practic, noua artera va uni Piata Victoriei cu Palatul Parlamentului si, mai mult, va subtraversa printr-un tunel rutier aceasta cea mai mare cladire din tara. La finalul lucrarilor, Bucurestiul va putea fi traversat de la nord la sud in 20 de minute, potrivit lui Sorin Oprescu. Edilul a catalogat investitia de 330 de milioane de euro drept \”cea mai mare operatiune urbana din ultimii 20 de ani\”.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.