Udrea si Oprescu se bat pe Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus

 

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a cerut Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), aflat in subordinea sa, sa opreasca lucrarile de constructie a tronsonului rutier Buzesti-Berzei-Uranus, cunoscut ca \”Diametrala Nord-Sud\” a Bucurestiului. Decizia a fost luata dupa ce 26 de reprezentanti ai unor ONG au protestat, joi, la sediul MDRT. Primarul general Sorin Oprescu sustine insa ca totul nu este decat un exercitiu de imagine, deoarece lucrarile sunt deja oprite de instanta, din aprilie.

 

\”Am convenit ca vom decide intreruperea lucrarilor, incepand de astazi (joi, n.r.), pentru ca PUZ-ul nu indeplineste toate conditiile. In jurul datei de 20 iunie, MDRT va organiza o dezbatere publica pentru a putea gasi o solutie urbanistica pentru acea zona. Daca se va constata ca firmele de constructii participante la proiect au incalcat legea, acestea vor fi sanctionate\”, a spus Udrea. Ea a adaugat ca, desi a dispus oprirea constructiei, firmele implicate au continuat sa lucreze, pe motiv ca trebuie pus in siguranta proiectul. Acestea au fost insa amendate de ISC.

Primarul Capitalei spune insa ca Ministerul Dezvoltarii nu poate opri lucrarile, pentru simplul motiv ca pe Buzesti-Berzei-Uranus “nu se mai lucreaza”. “Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu poate suspenda lucrarile la obiectivul de investitii mentionat, intrucat acestea au fost deja oprite. Inspectoratul de Stat in Constructii a solicitat Primariei Capitalei oprirea lucrarilor pana la rezolvarea pe fond a procesului cu Asociatia „Salvati Bucurestiul”, Municipalitatea fiind instiintata prin Procesul Verbal de control nr. 1305/11.05.2011. Reprezentantii ONG-urilor dau dovada de rea-credinta si lipsa de informare, intrucat in acest moment la aceasta lucrare se executa doar lucrari de punere in siguranta, conform paragrafului 2.2 din acelasi proces verbal. Mentionam, de asemenea, ca in acest moment Primaria Municipiului Bucuresti face demersurile legale pentru continuarea lucrarii conform legii 255”, anunta Oprescu, printr-un comunicat.

Organizatiile neguvernamentale au reusit sa anuleze in instanta planul urbanistic zonal care sta la baza lucrarilor de interventie incepute de Primaria Bucuresti, precum si anularea autorizatiei de construire. Proiectul Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus a fost contestat inca de la inceput de mai multe ONG-uri, pe motiv ca municipalitatea a emis autorizatii de demolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zone protejate. Dupa construirea Diametralei – care va subtraversa Palatul Parlamentului printr-un tunel rutier -, Bucurestiul va putea fi traversat de la nord la sud in 20 de minute, pe traseul Piata Victoriei – Piata Cosbuc. Primarul general Sorin Oprescu califica lucrarea drept \”cea mai mare operatiune urbana din ultimii 20 de ani\”. Investitia va costa 330 de milioane de euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.