Udrea vrea salubrizarea la Capitala

 

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca salubrizarea din Capitala ar trebui gestionata la nivelul Primariei Generale, si nu pe sectoare, deoarece ar putea fi mai usor de coordonat si de monitorizat. In prezent, activitatile de salubrizare si de deszapezire sunt prestate de 5 firme: Romprest – in sectoarele 1 si 5, Supercom – in Sectorul 2, Rosal – in Sectorul 3, REBU – in Sectorul 4 si Urban – in Sectorul 6.

 

“Astazi, atributiile privind salubrizarea in Bucuresti sunt impartite celor sase sectoare. La sectorul 1 s-a semnat un contract de salubrizare cu firma Romprest declarat ilegal, iar la Sectorul 5 nu au bani pentru salubrizare. Daca salubrizarea ar fi fost la nivelul Capitalei, atunci ar fi trebuit sa fie coordonate dintr-un singur loc si ar fi fost mai usor de monitorizat\”, a spus Udrea.

Insa nu numai controlarea activitatii “gunoierilor” este in vizorul Elenei Udrea, ci si modul in care au fost incheiate contractele. In luna martie, Curtea de Apel Brasov a anulat contractul de 450 de milioane de euro incheiat de Primaria Sectorului 1, pe 25 de ani, cu compania Romprest, decizia nemaiputand fi contestata. “Curtea de Apel Brasov a admis, prin sentinta definitiva si irevocabila, plangerea SC Masoti SRL in contradictoriu cu Primaria Sectorului 1 si a dispus anularea anuntului de participare, a documentatiei de atribuire si a procedurii de atribuire a contractului in valoare de 450.000.000 euro privind salubrizarea Sectorului 1. Contract care, asa cum se stie a fost incheiat in 2008, desi erau decizii ale instantelor de judecata care anulau procedura de achizitie publica. In acest moment a fost confirmata inca odata incheierea fara nicio baza legala a contractului de salubrizare de la nivelul Sectorului 1”, a anuntat Cristina Traila, presedintele Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiei Publice (ANRMAP). Ea a precizat insa ca “este anulata procedura, nu contractul”. “Anularea contractului nu se poate pronunta decat daca i se cere acest lucru, iar acest lucru i-l putem cere noi”, preciza, la sfarsitul lui martie, presedintele Autoritatii.

Romprest a “intrat” insa si in Sectorul 5 utilizand o procedura de achizitie nepotrivita – adica fara sa stie nimeni. Autorul neregulii este Primaria Capitalei, care a incheiat cu aceasta firma un contract de salubrizare pe 6 luni, in valoare de 4,2 milioane de euro, pentru prestarea de servicii in sectorul condus de Marian Vanghelie. Arbitrul pietei de achizitii publice, ANRMAP, a amendat Primaria Capitalei cu 80.000 de lei – bani platiti din buzunarul contribuabililor. “Autoritatea contractanta a ales in mod eronat procedura de negociere, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare pentru atribuirea contractului. Astfel, Primaria Municipiului Bucuresti nu s-a incadrat in prevederile art. 122 lit. c) din OUG nr. 34/2006, incalcand dispozitiile art.20 alin. (2) din ordonanta de urgenta. Prin urmare, echipa de control a ANRMAP a sanctionat autoritatea contractanta cu o amenda in cuantum de 80.000 lei, conform prevederilor legale”, a declarat Cristina Traila, precizand ca serviciul de salubrizare a fost delegat de la Primaria Sector 5 la municipalitatea Bucurestilor.

In prezent, activitatile de salubrizare si de deszapezire sunt prestate in Capitala de 5 firme: Romprest – in sectoarele 1 si 5, Supercom – in Sectorul 2, Rosal – in Sectorul 3, REBU – in Sectorul 4 si Urban – in Sectorul 6.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.