Unda verde de la UE pentru exportul carnii de porc

 

Dupa 9 ani de interdictie, Romania va putea exporta din nou carne de porc pe piata comunitara, incepand cu 1 ianuarie 2012, decizia fiind aprobata marti, in unanimitate, de statele membre ale UE. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, sustine ca vom putea exporta de aici incolo anual zeci de mii de tone de carne de porc.

Totodata, Tabara este de parere ca reluarea exporturilor va duce si la cresterea consumului de cereale din Romania.

Ridicarea barierei comerciale impuse Romaniei din cauza pestei porcine ar putea aduce, in primul an de export, intre 600 de milioane si un miliard de euro, estimeaza reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti pentru piata UE au fost interzise din anul 2003, deoarece Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. In decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea numai exportul de carne procesata.

Pentru obtinerea acordului privind exportul de carne macra, ANSVSA a prezentat CE un raport complet privind stadiul supravegherii animalelor in privinta pestei porcine clasice, inclusiv toate analizele facute de medicii veterinari de la animalele din fermele care au solicitat exportul pe piata comunitara, din zonele apropiate acestora, dar si din gospodariile populatiei. Efortul a fost imens si costisitor, intrucat s-au facut prelevari de sange de la animalele din intreaga tara. Fondurile necesare acestor actiuni ale medicilor veterinari au provenit din Programul National Strategic, iar Romania a obtinut o cofinantare de la Comisia Europeana in aceste sens.

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, care a fost nevoita sa sacrifice atunci peste 50.000 de porci.

Potrivit datelor INS, la 1 mai 2011, Romania inregistra un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, mai mic cu 2,2 procente fata de aceeasi perioada din 2010, cand erau 4,7 milioane de capete. In fermele mari sunt crescuti in jur de 1,4 milioane de capete.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.