Unda verde pentru licitarea salubrizarii in 3 sectoare bucurestene

 

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a imputernicit marti, prin hotarare, primariile sectoarelor 2, 3 si 6 sa organizeze licitatii pentru achizitionarea serviciului de salubritate, dupa ce vechile contracte, expirate, au fost anulate de Curtea de Apel Bucuresti. Primarul general Sorin Oprescu sustine insa ca va ataca in justitie hotararea CGMB, pe motiv ca incalca Legea 51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice si Legea 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localitatilor.

Edilul Capitalei argumenteaza ca au fost aprobate deja, prin hotarari de consiliu succesive, planul de gestionare a deseurilor din Capitala, normele de salubrizare si igienizare din municipiul Bucuresti si regulamentul de organizare si functionare ale serviciului de salubrizare a municipiului Bucuresti. In acest moment se deruleaza contractul privind consultanta de elaborare a documentatiei pentru licitatie publica, in vederea delegarii gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului Bucuresti. Aceasta etapa este ultima inaintea declansarii procedurii de licitatie publica pentru delegarea serviciului de salubritate. \”Adoptarea unei astfel de hotarari in momentul de fata nu face decat sa intarzie procedurile initiate de municipalitate si aprobate de consiliu. Declansarea unor proceduri de licitatie la nivelul sectoarelor mentionate se va suprapune peste derularea unor contracte aflate in vigoare, ceea ce este contrar legii, ceea ce va duce in mod cert la disfunctionalitati privind desfasurarea serviciului de salubritate in cadrul acestor sectoare\”, a spus primarul general.

Mircea Raicu, viceprimarul generala al Capitalei, afirma ca, din contra, initierea acestei hotarari este justificata prin faptul ca, in trei sectoare ale Bucurestiului, contractele actuale ale serviciilor de salubrizare nu mai sunt valabile si se impune demararea unor proceduri de achizitie a unor noi contracte.

In Sectorul 2 opereaza in prezent firma Supercom, in Sectorul 3 – Rosal, iar in Sectorul 6 – Urban. Au ramas “pe tusa” sectoarele 1 – unde opereaza Romprest – si 4 – unde operator este REBU.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 17 octombrie, incetarea contractelor de salubrizare incheiate de Primaria Capitalei si sectoarele 1, 2, 3, 4 si 6 si organizarea de licitatii pentru aceste servicii – curatenia stradala, colectarea gunoiului menajer si deszapezirea. Anuntul a fost facut miercuri, de Consiliul Concurentei, care a dat anul trecut in judecata autoritatile locale, dupa o investigatie derulata intre februarie 2008 – decembrie 2009. In urma acesteia, s-a stabilit ca primariile au incalcat legea concurentei prelungind durata contractelor de salubrizare prin acte aditionale, fara a organiza licitatii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.