Blue Air renunţă la 5 aeronave Boeing de 462,2 mil. dolari

Blue Air a anulat comanda de 462,2 milioane dolari plasată în 2008 pentru 5 aeronave Boeing 737 programate să fie livrate în perioada 2015-2016. Motivul este atât situaţia financiară a firmei-soră Romstrade, intrată în insolvenţă, cât şi a patronului celor două, Nelu Iordache, aflat în arest preventiv din 2 decembrie, pentru deturnare de fonduri europene. În urmă cu 2 zile, judecătorii i-au respins recursul la prelungirea cu încă 30 de zile a arestării preventive cerute de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). În insolvenţă se mai află o altă companie a grupului, cea de taxi aerian Romstrade Logistic Expres.

“Compania de transport aerian Blue Air a agreat împreună cu compania Boeing să anuleze comanda plasată în anul 2008 pentru cinci aeronave Boeing 737NG, care erau programate să sosească în flotă în perioada 2015-2016. Această decizie are la bază situaţia financiară a companiei Romstrade – parte din grupul de firme din care face parte Blue Air, şi faptul că Blue Air Transport Aerian nu-şi poate asuma individual obligaţiile financiare de 462,2 milioane dolari prevăzute în contractul cu Boeing”, se arată într-un comunicat al companiei aeriene.

Blue Air precizează că această modificare în structura flotei nu afectează activitatea companiei: “Toate zborurile Blue Air se efectuează în mod normal, conform orarului de zbor stabilit”.

Blue Air a înregistrat în 2011 afaceri de aproape 150 de milioane de euro, în scădere cu 9%. Flota companiei cuprinde 9 aeronave Boeing, cu capacităţi între 126 şi 168 de locuri.

Omul de afaceri Nelu Iordache este cercetat în detenţie pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi de Uniunea Europeană pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.