Curăţenie până la Paști în Sectorul 1

Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, a dat astăzi startul curățeniei de primăvară, campanie ce se va derula timp de o lună, până la Paști. Peste 150 de utilaje vor salubriza toate cele 1.125 de bulevarde, străzi și alei din această zonă administrativă a Bucureștiului.

”Strada și orașul sunt o prelungire a casei noastre. Este responsabilitatea noastră să păstrăm oraşul curat și să protejăm mediul înconjurător. Trebuie să  avem grijă de sănătatea noastră, a copiilor noştri şi a generaţiilor viitoare”, a declarat edilul.

Soluții ecologice

Compania Romprest, prestatorul serviciului de salubrizare din Sectorul 1, va desfășura următoarele activități: răzuitul rigolelor, măturatul manual și mecanizat, stropitul și spălatul carosabilului și trotuarelor – cu substanțe ecologice și apă din puțurile proprii, de mare adâncime -, precum și întreținerea curățeniei.

De asemenea, vor fi colectate deșeurile rezultate de la populație și cele existente în depozite necontrolate.

Pe toată perioada curățeniei de primăvară, locuitorii Sectorului 1 se pot debarasa de deșeurile vegetale (frunze și crengi uscate) din curțile proprii, care vor fi colectate de către Romprest la fiecare sfârșit de săptămână.

chiliman, romprest, salubrizare, salubritate, curatenie_1

„Pentru desfășurarea curățeniei se vor folosi peste 150 de utilaje: autogunoiere, unimoguri,  autoutilitare,  perii,  basculante,  portcontainere,  cisterne cu pompe de înaltă presiune (până la 150 bari), încărcătoare frontale, abrollkippere, multicaruri etc.”, a precizat primarul Chiliman.

Totodată, Romprest va salubriza toate recipientele de pe domeniul public, folosind echipamente speciale de igienizat şi soluţii ecologice. Astfel vor fi curăţate peste 14.000 de coşuri stradale (amplasate pe stâlpi) și aproximativ 2000 de recipiente de colectare selectivă.

Cetățenii pot semnala non-stop, la 021/9460 – call center-ul Companiei Romprest, orice problemă legată de salubrizarea domeniului public.

Colectare selectivă

Sectorul 1 se apropie de media europeană la colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile, pentru locuitorii săi această operațiune devenind o practică obișnuită. Unul din 4 cetățeni precolectează selectiv deșeurile, separând, astfel, hârtia de plastic, de metal sau de sticlă.

Primăria Sectorului 1 împreună cu compania Romprest au inițiat, încă din anul 2009, campania ”Precolectează selectiv la tine acasă”. Proiectul a debutat la 23 de asociații de proprietari iar în prezent peste 70% dintre locuitori colectează separat la domiciliu ambalajele produselor folosite în gospodăria proprie. Pentru aceasta, Romprest distribuie lunar către asociațiile de proprietari aproximativ 50.000 de saci.

salubrizare, salubritate, romprest, curatenie_4

Administrația locală își propune, ca în viitor, să extindă la toată populația Sectorului 1 programul de precolectare selectivă la domiciliu.

De asemenea, toate grădinițele, școlile, liceele și colegiile din această zonă a Capitalei beneficiază de un program de colectare selectivă, pe două paliere: hârtie/carton și plastic.

Colectarea deșeurilor electronice

Totodată, din grijă pentru mediu şi sănătatea locuitorilor, Primăria Sectorului 1 și compania Romprest continuă campania de colectare a echipamentelor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE).

În a doua duminică a fiecărei luni, locuitorii Sectorului 1 pot depozita în faţa casei sau blocului televizoarele, radiourile, frigiderele, maşinile de spălat sau alte echipamente electrocasnice defecte sau vechi și pe care nu le mai utilizează.

salubrizare, gunoieri, salubritate, curatenie_2

Aceste deşeurile sunt ridicate gratuit de firma Romprest, în vederea tratării lor ecologice, valorificării şi reciclării în conformitate cu legislaţia europeană de mediu.

În aprilie, campania de colectare a DEEE se va ține în prima duminică a lunii, decalajul fiind motivat de Sărbătorile Pascale.

Administrația locală a lansat din martie 2008 un program de colectare gratuită a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice, astfel că cetățenii s-au putut debarasa și până acum de aparatura nefolositoare: monitoare de calculator, televizoare, aparate de radio, frigidere, maşini de spălat etc.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.