Grevă la Turkish Airlines, de miercuri

Salariaţii Turkish Airlines vor intra în grevă pe termen nelimitat miercuri, la ora locală 03.00 (00.00 GMT), pentru a protesta faţă de refuzul conducerii de a-i reangaja pe angajaţii concediaţi, ca urmare a unei greve de anul trecut, transmit AFP şi Reuters, citând un comunicat al sindicatului Hava-Is, care susţine că reprezintă 14.000 din cei 15.800 de angajaţi ai companiei aeriene turce.

Pe lângă revendicările referitoare la salarii şi condiţiile de muncă, sindicatul cere conducerii companiei să îi reangajeze pe cei 305 de salariaţi concediaţi pe motiv că au participat la o grevă de mai multe zile care a avut loc în luna iunie a anului trecut.

„Turkish Airlines are zilnic aproximativ 800 de zboruri numai dinspre Istanbul. Dacă te gândeşti la acest lucru, pierderile lor vor fi mari”, a declarat secretarul general al Hava-Is, Mustafa Yagci.

În schimb, preşedintele companiei Turkish Airlines, Hamdi Topcu a apreciat luni că nu există niciun motiv legal pentru grevă. ‘Nu vom face presiuni asupra angajaţilor care vor să respecte decizia sindicatului însă personal cred că pe data de 15 mai dimineaţa toate avioanele Turkish Airlines vor decola fără probleme”, a declarat el.

Ministrul turc de Finanţe, Mehmet Simsek a denunţat această acţiune de protest. „Nu vom permite ca activităţile Turkish Airlines să fie perturbate, mai ales înaintea sezonului turistic”, a avertizat Mehmet Simsek.

Spre deosebire de majoritatea companiilor aeriene europene, Turkish Airlines, recompensată de două ori la rând cu titlul de cea mai bună companie aeriană din Europa, înregistrează o creştere puternică. În 2012 Turkish Airlines a transportat aproape 39 de milioane de pasageri, în creştere cu 20% comparativ cu 2011.

Recent compania a anunţat două comenzi masive pentru 117 aparate Airbus A320 şi 95 de avioane Boeing 737, în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Statul turc deţine 49% din acţiunile Turkish Airlines. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.