Urmărit penal de DNA, Ludovic Orban renunță la Primăria Capitalei și la funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Ludovic Orban, speranța PNL pentru câștigarea fotoliului de primar general al Bucureștilor, este urmărit penal, sub control judiciar, de procurorii DNA. El a cerut șpagă 50.000 de euro de la un om de afaceri pentru a plăti conducerea a două televiziuni ca să-i facă imagine în campania electorală.

Fapta de care este acuzat Orban – art. 13 din Legea 78/2002 – îl duce direct în pușcărie: ”Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”.

În plină campanie DNA de colectare a corupților care candidează la alegerile locale, Orban nu s-a putut abține să nu calce strâmb. De aici încolo, oricât se va diculpa, va fi greu de crezut că este pentru prima dată când face această manevră.

Ludovic Orban fost audiat astăzi timp de o oră și jumătate la DNA iar la ieșire a anunțat că renunță la Primăria Capitalei și la funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Va rămâne însă deputat, funcție care îl poate salva de o eventuală începere a urmăritii penale în cazul Transalpina.

Anul trecut, premierul de atunci Victor Ponta prezenta public raportul Corpului de Control privind Transalpina și anunța că Orban și Varujan Vosganian vor fi dați pe mâna procurorilor DNA, pentru că au suplimentat costurile din contractul semnat cu Nelu Iordache, patronul Romstrade, pentru modernizarea șoselei alpine.

Dar iată de ce îl acuză acum DNA pe Orban, speranța PNL pentru fotoliul de primar al Capitalei:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 11.04.2016, față de inculpatul ORBAN LUDOVIC, prim-vicepreşedinte al unui partid, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000.

Din ordonanța de dispunere a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora:

La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim-vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.

Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri.”

Magda SEVERIN

Sursă foto: romaniatv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.