BUSWORLD 2019

2

Ediția cu numărul 25 a celei mai prestigioase expoziții de autobuze și autocare de pe mapamond tocmai a tras cortina.

Volvo 9900, Safety Label Coach

Pentru prima oara de la debutul său, în 1971, Busworld „a plecat de acasă”, ediția 2019 desfășurându-se la Bruxelles, în loc de clasicul deja Kortijk, Belgia.

În perioada 8-13 octombrie, pe parcursul celor 6 zile de expoziție, business-ul și distracția s-au regăsit la Bruxelles, fiind și un loc de destindere pentru participanți, nu doar de afaceri.

Mutare câștigătoare

Făcând o comparație cu edițiile precedente, organizatorii se pot declara mulțumiți, cifrele fiind de partea lor. Spațiul destinat expunerii a crescut, de la 50.000 la 79.000 mp, la fel și numărul expozanților, de la 376 la 511 (dintre aceștia, 176 fiind pentru prima oară prezenți). 

Distracția nu a lipsit de la Busworld, ba chiar a fost mai prezentă ca niciodată

Toate acestea s-au resimțit și în rândul vizitatorilor, care au fost în număr de 39.798 (în 2017, la Kortijk, fuseseră 37.294).

O creștere ușoară și aici. Cei 511 expozanți prezenți au reprezentat 37 de țări, iar vizitatorii 143 de țări, ceea ce reprezintă o diferență semnificativă în comparație cu cele 118 țări contabilizate în 2017.

Feedback-ul general a fost pozitiv, cu siguranță în 2019 a fost o etapă importantă în istoria Busworld.

Electrificarea, o temă naturală

Deși Busworld nu determină niciodată o temă specifică, electrificarea a fost cea care a ținut capul de afiș în cadrul acestei ediții.

Aproape fiecare autobuz, prezent în interiorul și în afara expoziției de la Bruxelles, avea și o versiune electrică.

Discuțiile s-au purtat despre baterii, autonomie, kWh, posibilități de încărcare, de aici și concluzia că electrificarea transportului începe să nu mai pară o utopie.

Premiile Busworld

La fiecare doi ani, expoziția oferă premii producătorilor. Premianții sunt aleși dintre producătorii de vehicule ce au fost invitați să participe la expoziție. Printre altele, premiul destinat autobuzelor „Grand Award Bus”, a fost adjudecat de către modelul Exqui.City FC Design Pau, cu propulsie pe bază de hidrogen, produs de către Van Hool.

Mulțumită autonomiei operaționale oferită, care o depășește cu mult pe cea a altor vehicule; autobuzul alimentat cu celule de hidrogen a primit, de asemenea, „Ecology Label” o distincție ce certifică latura ecologică a vehiculului.

Publicul a fost impresionat de caracteristicile de siguranță, spațiul generos al șoferului și de ergonomia instrumentelor de control, amplasate central, la îndemână, de vizibilitatea excelentă a șoferului și de multitudinea de camere video care acoperă întreaga zonă externă a autobuzului.

La categoria destinată autocarelor, modelul Volvo 9900 a fost cel are a ocupat primul loc, reușind să obțină scoruri mai bune la proiectare, întreținere, calitate de conducere, confort și accelerație.

Siguranța este un alt avantaj de care se bucură acest autocar, fiind distins cu „Safety Label”, premiu pentru siguranță.

A fost lăudat și sistemul automatizat de siguranță activă și pasivă de stingere a incendiilor, sistemul de cutii negre și computerul de bord.

Nivelul de siguranță pasivă a șoferului (zona de absorbție a energiei) și siguranța pasagerilor (intrare și ieșire ușoară) au fost și ele îndelung comentate și apreciate.

Premii pentru autobuze

  • Comfort Label Bus: Mercedes-Benz eCitaro
  • Safety Label Bus: MAN Lion’s City Hybrid
  • Design Label Bus: Yutong U12
  • Ecology Label Bus: Van Hool Exqui.City FC Design Pau

Premii pentru autocare


• Comfort Label Coach: Van Hool EX11H

  • Comfort Label Coach: Setra Topclass S 531 DT
  • Design Label Coach: Yutong T13
  • Ecology Label Coach: Yutong ICe12
  • Safety Label Coach: Volvo 9900

2021, Busworld tot la Bruxelles

Următoarea ediție a Busworld Europe va avea loc la Bruxelles Expo, în perioada 8-13 octombrie 2021, atunci când Busworld va sărbători 50 de ani de la naștere.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.