Green Deal: 1 miliard de euro pentru tranziţia verde şi digitală

Comisia Europeană (CE) lansează o cerere de propuneri în valoare de un miliard de euro pentru proiecte de cercetare şi inovare care să răspundă crizei climatice şi să contribuie la protejarea biodiversităţii şi a ecosistemelor unice ale Europei, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Cererea de propuneri a Pactului verde european finanţată din programul Orizont 2020, pentru care înscrierile se deschid în 18 septembrie, va stimula redresarea Europei în urma crizei provocate de coronavirus, prin transformarea provocărilor ecologice în oportunităţi de inovare, subliniază Comisia Europeană.

„Cererea de propuneri a Pactului verde european în valoare de un miliard de euro este ultima şi cea mai amplă cerere de propuneri din cadrul programului Orizont 2020. Datorită faptului că se axează pe inovare, această investiţie va accelera o tranziţie justă şi durabilă către o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Întrucât dorim ca nimeni să nu fie lăsat în urmă în cadrul acestei transformări sistemice, solicităm acţiuni specifice pentru a implica cetăţenii în noi moduri şi a îmbunătăţi relevanţa pentru societate şi impactul asupra societăţii”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

Această cerere de propuneri a Pactului verde european diferă de cererile de propuneri anterioare din cadrul programului Orizont 2020 în ceea ce priveşte unele aspecte importante. Dat fiind caracterul urgent al provocărilor pe care le abordează, ea urmăreşte obţinerea unor rezultate clare şi perceptibile pe termen scurt şi mediu, dar cu o perspectivă de schimbare pe termen lung. Există mai puţine acţiuni, dar acestea sunt mai orientate, mai ample şi mai vizibile, cu accent pe scalabilitate, diseminare şi adoptare rapide.

Se preconizează că proiectele finanţate în cadrul acestei cereri de propuneri vor avea rezultate cu beneficii concrete în zece domenii: obiective tot mai ambiţioase în materie de climă; energie curată, accesibilă ca preţ şi sigură; industrie pentru o economie curată şi circulară; clădiri eficiente din punct de vedere energetic şi din punctul de vedere al utilizării resurselor; mobilitate durabilă şi inteligentă; de la fermă la consumator; biodiversitate şi ecosisteme; medii fără substanţe toxice, poluare zero; consolidarea cunoştinţelor şi capacitarea cetăţenilor.

Investiţia de un miliard de euro va dezvolta în continuare sistemele şi infrastructurile de cunoaştere europene. Cererea de propuneri include oportunităţi de cooperare internaţională prin abordarea nevoilor naţiunilor mai puţin dezvoltate, în special din Africa, în contextul Acordului de la Pari , precum şi în contextul obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Termenul-limită pentru depunerea propunerilor este 26 ianuarie 2021, preconizându-se ca proiectele selectate să fie demarate în toamna anului 2021.

Pactul verde european reprezintă schiţa şi foaia de parcurs a Comisiei Europene pentru transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, cu o economie durabilă care nu lasă pe nimeni în urmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.