Certificatul digital COVID: Portalul UE se lansează în 7 țări, în avans

Cu o lună înainte de termen, certificatul digital al UE privind COVID a atins o nouă etapă importantă, pe 1 iunie, odată cu lansarea sistemului tehnic la nivelul UE, care permite verificarea certificatelor în condiții de siguranță și cu respectarea vieții private.

Certificatul UE a fost propus de Comisie pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.

Iată precizările Comisiei Europene:
 
În urma acordului politic cu privire la regulamentul care reglementează certificatul, încheiat între Parlamentul European și Consiliu 20 mai, se lansează astăzi pilonul tehnic al sistemului UE. Creat în doar două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Acest lucru le va permite cetățenilor și autorităților să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces, nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal. Lansarea portalului marchează sfârșitul lucrărilor pregătitoare la nivelul UE.
 
De la 10 mai, 22 de țări au testat deja portalul cu succes. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar. Încă de astăzi, șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au decis să se conecteze la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări. Prin urmare, mai multe țări vor începe să utilizeze sistemul în zilele și săptămânile următoare.
 
Etapele următoare
 
Acordul politic de la 20 mai trebuie să fie adoptat în mod oficial de către Parlamentul European și Consiliu. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie și, pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor. În paralel, Comisia va continua să ofere sprijin tehnic și financiar statelor membre pentru a se conecta la portal.
 
Membrii colegiului au declarat:
 
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Lansarea de astăzi a portalului este un pas important care le va permite statelor membre să înceapă să utilizeze portalul și să emită certificatele digitale ale UE privind COVID. Faptul că șapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez și celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operațional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară.”
 
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a adăugat: „Certificatul digital al UE privind COVID demonstrează valoarea adăugată pe care soluțiile eficace în materie de e-sănătate o oferă cetățenilor noștri. Este important ca, în săptămânile următoare, toate statele membre să își finalizeze pe deplin sistemele naționale de emitere, stocare și verificare a certificatelor, astfel încât sistemul să devină funcțional la timp pentru sezonul vacanțelor. Cetățenii UE așteaptă cu nerăbdare să călătorească din nou și își doresc să facă acest lucru în condiții de siguranță. Obținerea unui certificat al UE este un pas crucial în acest sens.”
 
Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a declarat: „Certificatul digital al UE privind COVID le oferă cetățenilor europeni un instrument comun care le permite să se deplaseze din nou în mod liber și în siguranță. Acesta evidențiază poziția de lider a Europei în domeniul tehnologic, respectând pe deplin valorile și principiile noastre: protecția datelor, incluziunea și proporționalitatea. Este important ca toate statele membre să profite de săptămânile următoare pentru a se pregăti pe deplin, astfel încât sistemul să fie pe deplin operațional la 1 iulie.”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.