PDL a atacat la Curtea Constituţională Legea restituirii proprietăţilor

PDL a atacat luni, la Curtea Constituţională a României (CCR), Legea privind restituirea proprietăţilor şi a acordării despăgubirilor, asumată de Guvern în faţa Parlamentului, săptămâna trecută. Democrat-liberalii invocă motive de neconstituţionalitate atât procedurale, cât şi de fond, potrivit prim-vicepreşedintelui PDL Liviu Negoiţă. PDL a anunţat încă de miercurea trecută că va ataca la CCR actul normativ, acuzându-l pe premierul Victor Ponta că “şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, dar a pasat-o viitoarei guvernări, care va trebui să le dea banii despăgubiţilor”.

“Dacă ar fi să ne referim la motive de procedură, prin această asumare noi spunem că se încalcă Decizia 1431/3.11.2010 a CCR, şi anume: angajarea răspunderii de către Guvern în faţa Parlamentului în temeiul art.114 din Constituţie este neconstituţională, întrucât proiectul de se află în proces de legiferare la Senat. Aşa cum ştiţi, PDL a depus în 2010 un proiect de lege pe această temă, el se afla în proces de dezbatere, în proceduri parlamentare. A fost ignorat acest fapt şi Guvernul a venit peste această procedură şi şi-a asumat răspunderea. În acest sens există Decizia CCR pe care v-am invocat-o, care precizează că atât timp cât există un proiect de lege în dezbatere nu poţi să vii şi să-ţi asumi răspunderea”, a afirmat Liviu Negoiţă, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul BPN al partidului.

Al doilea motiv pe parte de procedură ţine cont de “Decizia 1557/18.11.2009 a CCR”. “Potrivit acestei decizii, transformarea Guvernului prin asumare de răspundere în autoritate legiuitoare, concurentă Parlamentului, încalcă flagrant dispoziţiile art. 1, alineat 4 şi art. 61 alineat 1 din Constituţie”, a precizat Negoiţă.

În ceea ce priveşte motivele de fond ale contestaţiei, prim-vicepreşedintele PDL a menţionat câteva dintre ele.

“Noi spunem că această lege încalcă art.15, alineat 2 din Constituţie. Deciziile irevocabile ale consiliilor locale date în temeiul Legii 10/2001 pot fi atacate doar la instanţele de contencios-administrativ. Comisia Naţională constituită în temeiul prezentei legi pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea poate invalida în mod ilegal deciziile irevocabile ale comisiilor locale. Altfel spus, spunem noi, Comisia Naţională se substituie justiţiei. Un alt motiv de fond, spunem noi că această lege încalcă art. 44 alineat 1 din Constituţie. Prin art. 45 din prezenta lege cel care dobândeşte proprietatea asupra unui bun este obligat să-i menţină afectaţiunea timp de 10 ani, încălcându-se astfel dreptul de proprietate deplină, şi anume dreptul la posesie, folosinţă şi dispoziţie, care ar trebui să fie atribute de neîngrădit asupra unui bun în aceea ce priveşte un proprietar. Iată câteva din motivele pe care noi le-am invocat. Depunem, aşa cum v-am spus, această contestaţie la CCR şi vom vedea care va fi procedura”, a precizat Negoiţă.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.