Jumătate din punctele de vânzare a pâinii s-ar putea închide

Odată cu reducerea TVA la 9% la pâine – de la 1 septembrie – vine o veste proastă pentru micii comercianţi: jumătate dintre punctele de vânzare a pâinii – circa 75.000 – s-ar putea închide de la 1 ianuarie, dacă Guvernul vor aproba până la începutul lui septembrie proiectul de Hotărâre iniţiat de patronatul din industria de morărit şi panificaţie. Actul normativ prevede ca pâinea să se vândă numai în magazine specializate sau în raioanele organizate în acest scop în magazinele generale. Amintim că Executivul se află de la 1 august în vacanţă, dar va reveni la jumătatea lunii, prima şedinţă fiind programată la 14 august, deşi perioada de concediu este valabilă până la sfârşitul lunii.

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), estimează că, în România, există circa 150.000 de puncte de vânzare a pâinii, iar după implementarea măsurii dorite, numărul centrelor “la colţ” se va reduce la jumătate.

“În momentul de faţă este o debandadă totală. Pâinea se vinde şi la tarabă în piaţă, şi din navetă la colţul străzii, se vinde în chioşcuri, în tonete, se vinde în magazine în care se vând detergenţi sau ciorapi ori alte mărfuri care pot împrumuta mirosul produselor alimentare. Pe acest considerent, noi am venit cu un proiect de Hotărâre de Guvern – care acum este în analiză la Autoritatea Sanitar Veterinară şi la Protecţia Consumatorilor -, ca pâinea să se vândă numai în magazinele specializate sau în raioanele de profil din magazinele generale”, a declarat duminică, la Antena 3, Aurel Popescu.

Preşedintele ROMPAN admite că noile reguli nu pot fi impuse imediat după apariţia actului normativ, şi că este nevoie de o perioadă de acomodare pentru comercianţi, mai ales în mediul rural, astfel încât aceştia să se poată adapta noilor reguli.

În opinia lui Popescu, primul care va câştiga va fi consumatorul, deoarece va găsi o gamă mai diversificată de produse de panificaţie, deoarece comerciantul va fi nevoit să comande la mai mulţi furnizori. Astfel, va exista concurenţă, iar cumpărătorul îşi va alege produsul pe care şi-l doreşte, mult mai calitativ.

“În prezent, aceşti comercianţi care vând pâinea în locuri neadecvate comandă câteva navete de pâine ca să poată să vadă consumatorul să vină să ia pâine şi mai cumpără şi un detergent sau o pereche de ciorapi. Noi vrem să întărim vânzarea produselor alimentare, şi nu numai în magazinele de proximitate. Dar, în acelaşi timp, trebuie să avem în vedere să fie un comerţ civilizat. Şi înainte de ’90 pâinea se vindea în magazine specializate sau în raioane de pâine. Aşa este şi în celelalte ţări membre ale Uniunii Europene”, a insistat Popescu.

Controale, de la silozuri până la tarabă 

El susţine că aplicarea noului act normativ ar permite şi un control mai facil din partea statului, deoarece se va face într-un număr mai mic de magazine.

Până atunci, contralele vor începe la producătorii produselor de panificaţie. Şeful Poliţiei Române, chestor-şef Petre Tobă, a anunţat, vineri, că poliţiştii de la investigarea fraudelor vor începe, de la 1 septembrie, o serie de controal, ce fac parte dintr-o acţiune amplă, în scopul combaterii evaziunii fiscale.

“Vor fi demarate controale de la producători până la momentul în care un produs finit este vândut către populaţie. În momentul de faţă, avem acţiuni şi verificări în zona silozurilor, în zona unde se exportă toate aceste cereale. Este o activitate în derulare pe care punem foarte mare accent. Este o verificare pe care dorim să o intensificăm începând cu 1 septembrie”, a afirmat Tobă.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. O aberatie mai mare nici ca putea spune directorul asta de la rompan, va baga in faliment zeci de mii de magazine mici si deci va creste implicit numarul de someri. Eu detin 2 astfel de magazine mici si am 4 angajate. Deja mare parte din cumparatori se orienteaza catre hipermarket de la noi cei mici facand doar mici completari, paine si tigari deci in consecinta ce credeti ca se va intampla ? Ar trebui sa mai iasa din birouri si sa vada realitatea care e in societatea noastra si sa mai renunte la spagile date de catre prop de hipermarket-uri !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.