Criza Mării Roșii. Implicații în logistică

A existat o oarecare confuzie în SUA și Europa, când China a optat să nu se alăture coaliției multinaționale de combatere a atacurilor houthi din Marea Roșie. Mulți analiști occidentali au presupus, în mod incorect, că ar fi în interesul economic al Chinei să stabilizeze Marea Roșie…

Alexandru Borza

… Aceasta având în vedere cât de mult comerțul către și din China trece prin Canalul Suez către Marea Roșie (ceea ce este, desigur, adevărat) în special transporturile auto chinezești.

Cu toate acestea, analiștii și factorii de decizie chinezi par să vadă lucrurile diferit și să privească criza din Marea Roșie ca pe o oportunitate unică de a promova o agendă geopolitică mai mare și mai importantă.

  1. ALINIEREA IDEOLOGICĂ ARABĂ – Aderarea la coaliție ar fi subminat total alinierea actuală a Chinei la viziunea arabă asupra războiului din Gaza, având în vedere că houthi susțin că atacurile lor sunt menite să pedepsească Israelul.

2) LĂSAȚI SUA SĂ SE IMPLICE – Există opinia în Beijing că, cu cât SUA sunt mai atrase de conflictele din Orientul Mijlociu, cu atât este mai bine pentru China, deoarece Washingtonul tinde să-și piardă concentrarea peste tot în altă parte.

3) PROMOVEAZĂ UTILIZAREA CĂII FERATE CHINA-EUROPA – Chinezii au cheltuit miliarde, în ultimul deceniu, pentru a construi un trio de rute feroviare care leagă nodurile industriale chineze de Europa. Aceste legături feroviare sunt, acum, mai solicitate decât oricând, având în vedere creșterile uriașe ale costurilor de transport de mărfuri pe mare.

Ultimul punct este deosebit de important, având în vedere că validează și necesitatea Inițiativei Belt and Road, care intră, acum, în al doilea deceniu.

În continuare, chinezii urmăresc să pună și mai mult accent pe legăturile lor cu țările din Asia Centrală, care sunt absolut esențiale pentru tranzitul fără probleme al mărfurilor pe calea ferată către Europa.

Direct și Kazahstan, și Uzbekistan

Am reușit să ajung, în 2023, în 2 din țările Asiei Centrale – Kazahstan și Uzbekistan, unde este evidentă dorința Chinei de a dezvolta acest „Drum al Mătăsii”, care este o alternativă la transportul maritim.

De exemplu, kazahii importă numeroase branduri de camioane Europene, pe care le modifică, pentru a face față unui volum de mărfuri din China care iau calea Europei.

O poveste care nu se va încheia în curând, având în vedere interesele marilor puteri ale lumii de a-și expedia și transporta mărfurile.

Alexandru BORZA
manager flotă
borza.alex@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.