ANTICORUPȚIE. SINDROMUL HYBRIS sau BEȚIA PUTERII fără limită… de viteză

 ,,Vrei să cunoști un om ? Investește-l cu o mare putere!” Aceste cuvinte, atribuite lui Pittacos din Mytilene, ne trimit cu gândul la acea persoană din cercul nostru de prieteni, cunoscuți sau colegi căreia i s-a schimbat comportamentul, odată ce a ajuns într-o funcție de conducere sau altă poziție socială, în high-society.

Mariana Răducu

 ,,I s-a urcat șefia la cap!”. Îl recunoaștem cu toții: cel care se crede cel mai puternic, atotștiutor, frumos, cel mai deștept, cel de neînlocuit, cel mai cel, cea mai cea… și lista poate continua. Este cel care crede că deține o superputere, fără a realiza că nu o poate controla și care, din păcate, pe termen lung, poate crea dependență. Sau poate predispune la un anume comportament, bazat pe totală lipsă de empatie, lipsă de respect, sau o anume agresivitate și aroganță în relațiile cu cei din jur.

Specialiștii au denumit această alterare a comportamentului ,,Sindromul Hybris” (hybris – în limba greacă, ,,lipsa de măsură”, identificat încă de pe vremea grecilor, dar teoretizat pentru prima dată de către David Owen, medic și ministru al muncii în guvernul britanic condus de James Callaghan, în anii 1970). Există un fel de fascinație alimentată de un fel de autosuficiență, cel atins de acest sindrom fiind convins că este nemuritor, invincibil și infailibil, atâta timp cât deține puterea. În Grecia Antică, atunci când o persoană cu funcție înaltă manifesta simptome tipice pentru un om îmbătat de putere, un sclav îi șoptea ,,Memento mori” (memento mori – în limba latină, ,,Nu uita că vei muri”), tocmai pentru a o trezi la realitate.

Teribilism, în trafic

Astfel de persoane care manifestă această formă de beție a puterii fără limite le întâlnim, zilnic, în trafic. Nivelul de adrenalină crește odată cu acul vitezometrului, iar cel din spatele volanului se crede ,,stăpânul șoselelor” sau, mai grav, consideră un privilegiu acest drept de a conduce fără să țină cont de regulile de circulație sau de conduită la volan, convins că nu va fi depistat niciodată.

Un prim pas pentru a trata acest sindrom ar fi ,,sancționarea”, acordată, pe de o parte, de cei afectați de comportamentul celor atinși de sindromul ,,Hybris”, iar, pe de altă parte, de cei care au aceste atribuții de a sancționa ,,teribilismul” și nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice și, cel mai important, de a ,,corecta” aceste derapaje de comportamente prin sesizarea la call-center-ul anticorupție 0800806806 a oricăror tentative de mituire din partea celor care încearcă să facă ,,abuz” de acea putere iluzorie.

Conform opiniei specialiștilor, excesul de putere poate duce la incompetență sau poate fi un teren propice pentru săvârșirea unor fapte de corupție, având în vedere că aceia aflați în funcție (sau în spatele volanului) manifestă un ,,comportament abuziv” în relațiile cu ceilalți (sau în trafic), bazat pe o falsă invincibilitate – ,,mie nu mi se poate întâmpla nimic”, ca în exemplele următoare:

  • Un polițist a refuzat 2.000 de lei mită dată de un conducător auto

 La data de 29.06.2021, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Anticorupție Vrancea, în urma unei sesizări a unui agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea-Secția 2 Poliție Rurală Gugești, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, au prins în flagrant o persoană, fără calitate specială, după ce a remis suma de 2.000 de lei, pentru a nu fi dispuse măsurile legale, în cadrul unui dosar penal în care era cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de ,,conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având permisul de conducere suspendat”.

Totodată, polițiștii anticorupție au fost delegați să efectueze și acte de urmărire penală, pentru probarea activității infracționale desfășurată în cauză.

În fapt, la data de 28.06.2021, agentul de poliție l-a depistat pe cel în cauză în timp ce conducea un autovehicul având permisul de conducere suspendat. Acesta a încercat să-i ofere polițistului o sumă de bani pentru a-l scăpa de răspunderea legală.

Ca urmare a acțiunii de prindere în flagrant, procurorul a întocmit conducătorului auto dosar penal, pentru cercetări privind săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

 Două persoane au fost reținute, după ce au încercat să mituiască un polițist cu suma de 2.000 de lei

Polițiștii anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Anticorupție Teleorman, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, au prins în flagrant, la data de 2 iunie a.c., două persoane care au oferit unui polițist suma de 2.000 de lei, pentru a nu lua măsurile legale ce se impuneau în urma constatării unor abateri la regimul circulației.

În fapt, un agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Teleorman-Serviciul Rutier a sesizat Direcția Generală Anticorupție-Serviciul Județean Anticorupție Teleorman cu privire la faptul că o persoană, pe care a depistat-o conducând un autovehicul cu viteză peste limita legală și neclarități privind dreptul de a conduce, i-a oferit suma de 2.000 de lei, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a nu întocmi actele de constatare ce se impuneau, în cauză. În autoturism se afla și concubina acestuia, împreună cu care a încercat să îl mituiască pe polițist.

După constatarea în flagrant a infracțiunii, față de cele două persoane s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, fiind luată măsura preventivă a reținerii pe o perioadă de 24 de ore.

Există o limită în toate: limita bunului-simț, limita de viteză etc. Asigurați-vă, atunci când plecați la drum, că toate aceste limite nu vor fi depășite, excepție făcând doar limita propriei valori și a propriei competențe.

Astfel, veți dobândi o putere fără limite: puterea de a decide ce e mai bine pentru siguranța proprie și a celor din jur.

Mariana RĂDUCU
comisar-șef de poliție
Direcția Generală Anticorupție
Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.